Sertifikalı tohum müracaatları başladı

Sertifikalı tohum müracaatları başladı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2017 yılı güzlük sertifikalı tohum kullanımı destekleme müracaatları başladı. Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, sertifikalı...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2017 yılı güzlük sertifikalı tohum kullanımı destekleme müracaatları başladı. Sarayönü Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mesut Solak, sertifikalı tohum kullanımı sayesinde yüzde 25 verim artışı sağlanabileceğine vurguda bulundu.

Yurtiçi sertifikalı tohum kullanımı desteklemesi hakkında yayımlanan tebliğe göre, sertifikalı tohumluk kullanımının yetersiz olduğu, bazı türlerde sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesi amacıyla yapılan uygulamadan; yurt içinde üretilip sertifikalandırılan sertifikalı buğday, arpa, tritikale, yulaf, çavdar, çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, susam, yerfıstığı, kolza (kanola), aspir, patates, soya, yonca, korunga ve fiğ tohumluklarını bitkisel üretim faaliyetinde kullanan ÇKS'ye kayıtlı çiftçiler yararlanabilecek.

Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çerçevesinde dekara aspir, kanola, susama 4 lira, çavdar, tritikale, yulafa 6 lira, çeltik için 8 lira, arpa, buğday için 8,5 lira, fiğ korunga, yem bezelyesine 10 lira, yerfıstığı, yoncaya 15 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya için 20 lira, patates için 80 lira ödeme yapılacak.

Hububatta iyi bir hasat sezonu geçirmenin sırrı en uygun çeşit ve tohumu seçmekte gizli. Bölgeye en uyumlu çeşit seçiminin yanı sıra, tohumun da sertifikalı olması ayrıca büyük bir önem taşıyor.

Yüksek verim, yüksek kazanç

Çiftçilerin gelir düzeyinin yükselmesi, birim alanda daha çok verim almalarına bağlı olduğunu kaydeden Solak, "Bu nedenle ürün kalitesi ve verimin yüksek olması için çiftçilerimiz sertifikalı tohum kullanmalıdır. Sertifikalı tohum kullanımının birçok faydası var. Sertifikalı tohum hem verim ve kalite yönünden hem de ekonomik yönden fayda sağlar. Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez. Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar. Verim kabiliyeti diğer tohumlara göre daha yüksek olduğundan daha yüksek kazanç sağlar. Ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığından tasarruf sağlar. Toprakta mevcut ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlandığından kayıplar minimum düzeydedir. Elde edilen ürünler yeknesak ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir ve satış kolaylığı sağlar" dedi.

Sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerden ise başvuru sırasında, güncel ÇKS kaydı, başvuru dilekçesi, talep formu, tohumluk satış faturası ve tohumluk sertifikası fotokopisi istenecek.. Kabul edilmeye başlanan güzlük ekim müracaatları, 31 Ekim 2017 tarihi mesai bitimine kadar yapılabilecek.