Soba ihmale gelmez!

Soba ihmale gelmez!
İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ebubekir Özkardaş, "Kış aylarının gelmesiyle birlikte ısınmak için soba kullanılan evlerde yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından çok...

İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Ebubekir Özkardaş, "Kış aylarının gelmesiyle birlikte ısınmak için soba kullanılan evlerde yanlış kullanım, ihmal ve hatalı baca bağlantılarından çok sayıda insanın zehirlenerek hayatını kaybettiğini söyledi. Dr. Özkardaş, herhangi üzücü bir olay yaşanmaması için vatandaşları soba ve şofben zehirlenmelerine karşı uyardı.

Konu hakkında bilgi veren Dr. Ebubekir Özkardaş yaptığı açıklamada, "Soba, bacalar, ocak ve şöminelerden sızan karbonmonoksit çok kişinin hayatlarını kaybetmesine neden olabilir. Gazyağı, odun, ev içinde mangal yakılması, şofben yanması, kömür, hatta doğal gaz yanması sırasında karbonmonoksit açığa çıkabilir. Sobaların yol açtığı yangın ve karbonmonoksit zehirlenmeleri can ve mal kaybına yol açarken baca gazlarına bağlı olarak evimizin havası da büyük ölçüde kirlenebilir" dedi.

Tedbirli olmak gerekiyor

Kış aylarında bacalar ve sobalarla ilgili olarak bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özkardaş, baca ve soba borusu bağlantısının uygun biçimde yapıldığından vatandaşlarımızın emin olmaları gerektiğini vurgulayarak, "En az yılda bir kez bacalar kontrol ettirilmelidir. Sobanın çok düşük sıcaklıkta yakılması kurum oluşumunu arttırır. Çok yüksek sıcaklıkta yakılması ise bacanın zarar görmesine ve yangınlara neden olabilir. Sık sık baca tepmesi oluyorsa baca deliğinin uygun olup olmadığı kontrol ettirilmelidir. Rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapaklan en uygunudur. Soba üzerindeki hava delikleri açık bırakılmalıdır. Soba duvara yakın kurulmamalıdır. Hiçbir zaman soba yanarken uyunmamalıdır. Yatmadan önce soba söndürülmelidir. Üstten tutuşturmalı sobalar tercih edilmelidir. Soba bacadan en az l metre ve an fazla 1,5 metre uzaklıkta olmalıdır. Soba kurarken fazla dirsek kullanmaktan kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Belirtileri öğrenin

Karbondioksit gazının renksiz ve kokusuz olduğundan dolayı çoğu kez fark edilmediğini kaydeden Özkardaş, "Karbonmonoksit zehirlenmesinde zonklayıcı tipte baş ağrısı, görme bulanıklığı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk olur. Bulantı, kusma, havaleler ve değişen derecelerde bilinç kaybı görülebilir. Ancak zehirlenme olup olmadığını gösteren özel bir belirti aranmamalı, kuşkulanıldığında bir gaz sızıntısı olduğunda hemen pencereler açılarak belirti ne olursa olsun kişi açık havaya çıkarılmalıdır. Evde bir kişi fenalaştığında evdekilerin hepsi açık havaya çıkmalıdır. Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır. Herhangi bir zehirlenme şüphesi halinde vatandaşlarımız derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli; Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 Nolu Telefonu ile yardım talebinde bulunmalıdırlar" dedi.