Sofranızdan Tuzu Kaldırın

Sofranızdan Tuzu Kaldırın
İlaç kullanan hipertansiyon hastaları oruç tutabilir mi?Kan basıncı bir veya iki ilaçla kontrol altında olan hastalar, ilaçlarını aksatmamak ve ilaç alım saatlerini hekimlerine danışarak düzenlemek kaydıyla oruç tutabilirler.Kan...

İlaç kullanan hipertansiyon hastaları oruç tutabilir mi?

Kan basıncı bir veya iki ilaçla kontrol altında olan hastalar, ilaçlarını aksatmamak ve ilaç alım saatlerini hekimlerine danışarak düzenlemek kaydıyla oruç tutabilirler.

Kan basıncı ikiden fazla sayıda ilaçla ancak kontrol altında olan veya tansiyon kontrolü çok iyi olmayan hastaların oruç tutmaları sakıncalıdır. Bu hastalar Ramazan öncesi mutlaka hekimleri ile görüşüp kan basıncı kontrolünü sağladıktan sonra oruç tutmalıdır

Oruç tutarken nelere dikkat etmelidirler?

Birkaç senedir yazın sıcak aylarına denk gelen Ramazan günlerinde, yeterli sıvı alamama ve ter yoluyla vücuttan sıvı kaybı sonucu, özellikle duyarlı kişilerde ve yaşlılarda, kan basıncında ani yükselme ve düşmeler olabilir. Buna bir de ilaçların alım saatlerinin aksaması ve doz aralarının açılması eklenirse tansiyon kontrolü bozulabilir. Kan basıncının düşmesi de yükselmesi de tehlikelidir. Kan basıncı düştüğünde kalp kasının beslenmesi azalır, bu durumda salgılanan bazı hormonlar kalbin hızını artırabilir ve ritim bozukluğu yapabilir. Kan basıncı yükselmesi de kalbin iş yükünü artırdığından yine kalp-damar hastalığı riski artar. Eşlik eden diyabeti olanlarda kan şekerinin düşmesi de olursa, bu durum özellikle kalp damarında darlık olan kişilerde olası kalp krizi riskini yükseltebilir. Bu nedenle, kalbi ve damarları zora sokacak bütün bu durumlardan özellikle sıcak yaz günlerinde korunmak gerekir. Uzun ve sıcak günlere denk gelen Ramazan’da kalp damarlarında ve boyun veya bacak damar hastalığı olanların oruç tutmaları uygun olmayabilir. Bu hastalar mutlaka hekimlerine danışmalıdırlar.

Ramazan ayı öncesi yaptırmaları gereken kontroller nelerdir?

Kapsamlı bir fizik muayene, kan basıncı ölçümü, EKG, açlık kan şekeri ve kolesterol düzeyleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri mutlaka yaptırılmalıdır. Ramazan öncesi kan basıncının günde iki-üç kez ölçülerek kontrol altında olup olmadığı kontrol edilmelidir. Burada önemli olan, kan basıncı ölçümünün aç karnına, yorgunken veya gürültülü ortamlarda ölçülmemesi gerekliliğidir. Kan basıncı, ideal olarak yemeklerden bir saat sonra, dinlenmiş iken ve sakin-gürültüsüz ortamlarda, önerilmiş olan ilaç düzenli kullanılıyorken ölçülmelidir.

Hipertansiyonunuz Varsa Beslenmenize Dikkat Edin…

• İftarda mümkün olduğunca az yemek yiyin.

• Günlük kalori miktarınızı sahur dâhil olmak üzere 3-4'e bölün.

• İftar yemeklerini hızlı yemeyin. Mümkün olduğu kadar yavaş (en az 20-30 dakika) tüketin.

• Gıdaları mutlaka çok iyi çiğneyin.

• Hafif bir çorba ya da bir salata ile başlayıp bir süre ara verdikten sonra yemeğe devam edin.

• Mutlaka sahura kalkın. Kesinlikle aç karnına oruç tutmayın.

• Turşu, tuzlu kraker ve bisküvi gibi tuzlu gıdalardan uzak durun.

• Sofranızda sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlere yer vermeyin.

• Börek ve kızartma türü gıdaları kesinlikle yemeğin.

Sofranızdan tuzu kaldırın.