Süt Birlikten veterinerlik hizmeti

Süt Birlikten veterinerlik hizmeti
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, üreticilere verilen hizmetlerin arttırılması noktasında birlik bünyesinde veteriner kliniği oluşturulduğunu söyledi.Konu hakkında bilgi veren Sarayönü Süt Üreticileri...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, üreticilere verilen hizmetlerin arttırılması noktasında birlik bünyesinde veteriner kliniği oluşturulduğunu söyledi.

Konu hakkında bilgi veren Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, yaptığı açıklamada, "ilçemizde şu anda bütün üreticilerimiz veteriner konusuna mağdur. Aşılamalar ve tohumlamalar zamanında yapılmadığı için geçtiğimiz yıl her işletmede ortalama yüzde 10 buzağı kaybı oluştu. Hayvanlar gebeleştikten sonra gebelik aşıları düzgün yapılmadığından büyük sıkıntılar yaşanıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı buzağı kayıplarının ülkemizde ortalama yüzde 15 olduğunu ifade ediyor. Ülkemizde hayvan ıslahı yapılmadığı için de büyük sıkıntılar yaşanıyor." dedi.

Üreticilerimize her alanda hizmet

Birliğin ve üreticilerin bir veteriner kliniğine ihtiyaç duyduğunu gördüklerini kaydeden Erdoğdu, şöyle konuştu: "Hedeflerimiz arasında veteriner hizmeti vermek bulunuyordu zaten. Yönetimimizle bunu paylaştık ve daha önce görüştüğümüz veteriner hekim Fatih Bülbül ile anlaşmaya vardık. Kendisi geldi, işletmelerimizi ve ilçemizi gezdi. Birlik binamızın altına veteriner kliniğimizi açtık. Ülkemizin daha verimli bir hayvancılık yapabilmesi için çalışıyoruz. Veterinerimizin 27 yıllık tecrübesi bulunuyor. Bunun yanı sıra bir tane veteriner teknikeri şartları sağlayan bir danışman aldık. Amacımız üreticilerimize ihtiyaç duydukları her alanda hizmet etmek."

Islah ile alan değil satan üretici

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği ile Konya Veteriner Hekimler Odası standartlarına uygun olarak hizmet anlaşması yaptıklarını kaydeden veteriner hekim Fatih Bülbül ise yaptığı açıklamada, "kliniğimiz bünyesinde tüm veterinerlik hizmetlerini vereceğiz. Ama bizim esas amacımız üreticilerimizin sahip olduğu ırkların ıslahı ile hayvan niteliğini daha üst noktalara taşıyıp üreticilerimizi damızlık alan değil, damız satan üreticiler haline getirmek. Bunu da üyelerimizle koordineli olarak işletme takip sistemleri, koyucu hekimlik ve sürü yönetimini ön planda tutarak yapacağız. İlçemizdeki hayvancılı Türkiye standartlarının üzerine çıkararak Avrupa standartlarına ulaştırmak istiyoruz. Hayvan ıslahında progeni testi yapılmış özel seçim tohumlar kullanacağız." dedi.

Korucu hekimlik çok önemli

Koruyucu hekimliğin buzağı ve süt verimi kayıpların önlenmesi noktasında çok önemli olduğunu kaydeden Veteriner Fatih Bülbül, şöyle konuştu: "Tedavi edici hekimlikten ziyade koruyucu hekimlik ön plana çıkmış bulunmaktadır. Çünkü bir hayvana hasta olduktan sonra yapılacak tedavi ve harcanacak ilaç masrafları çok yüksek meblağlara ulaşmaktadır. Bir de insandan farklı olarak hasta hayvanın tedavi edilememesi durumunda kesilmesi söz konusudur ki bu durum hayvanın damızlık değerinin çok altında bir fiyata kasaba satılması sonucunu doğurur. Süt sığırlarında belli dönemlerde alınacak besleme, bakım ve aşılama önlemleri ile hastalıkların önüne geçilebilir. Buzağı bir süt sığırcılığı işletmesinin geleceği demektir. Bugünkü koşullarda yetiştiriciler sütten değil bir tek buzağıdan kar elde ettiklerini ileri sürmektedirler. Buzağı et üretimi ve Ülke ekonomisi açısından da önemli bir unsurdur. Her yıl yüz binlerce buzağı koruyucu sağlık önlemleri alınmadığı için güç doğumdan, ishalden ve solunum enfeksiyonlarından dolayı ölmektedir."