Tarımda kimyasalların etkisi azaltılmalı

Tarımda kimyasalların etkisi azaltılmalı
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve toplum sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirilen "İyi Tarım Uygulamaları" kapsamında destekleme müracaatları başladı. Müracaatlar 30 Mart...

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve toplum sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirilen "İyi Tarım Uygulamaları" kapsamında destekleme müracaatları başladı. Müracaatlar 30 Mart 2018 tarihine kadar gerçekleştirilebilecek.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça, tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların insan ve toplum sağlığı üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başladığını söyledi. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla kimyasal gübre ve tarımsal ilaçların hiç ya da mümkün olduğu kadar az ve kontrollü kullanılmasını sağlayan bir üretim sistemlerine geçilmesi gerektiğin anlatan Karça, "Bu üretim modellerinden biri de İyi Tarım Uygulamalarıdır. İyi Tarım Uygulamaları; çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları korumayı hedefleyen, kayıt sistemi ile tarımda izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan oldukça yaygın ve kabul gören tarım biçimidir." dedi.

Güvenilirlik açısından iyi

İyi Tarım Uygulamaları'nın izlenilebilirlik açısından da güven sağladığını kaydeden Karça, "Aynı zamanda İyi Tarım Uygulamaları; gıda güvenliği konusunda "Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları", entegre mücadele ve entegre bitki yetiştiriciliği ilkelerini esas alarak; ürünleri tüketecek insanı, çevreyi, üretimde çalışan işçilerin hak ve refahını ve üreticinin karını bir arada gözeten ilkeler dizinidir. Şeffaf bir izlenebilirlik, mutlak koşuldur. Yani, toprak hazırlığından başlayarak yetiştiricilik sırasındaki tüm faaliyetleri ve ürünlerin üretim yerinden son tüketiciye kadar olan zinciri incelemeye olanak verecek şekilde kayıtların tutulduğu bir üretim biçimidir." şeklinde konuştu.

Hem üreticiyi hem tüketiciyi korur

Karça, İyi Tarım Uygulamaları'nın üreticinin kazancını, tüketicinin ise sağlığını koruduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "İyi Tarım Uygulamaları gerek kaliteli ve verimli bir tarımsal üretim gerekse güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemlidir. İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilerimizin kazancı ve rekabet gücü artacağı gibi tüketicilerin sağlığı da korunmuş olacaktır. İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği gereğince üretim yapan çiftçilere, meyve ve sebze üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi; bireysel sertifikasyon 50 TL, grup sertifikasyonu 40 TL'dir. İyi Tarım Uygulamaları (Örtü altı) üretimi yapan üreticilere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi (Bireysel ve Grup Sertifikasyonu) 150 TL'dir. İyi Tarım Uygulamaları tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri üretimi yapan üreticilere dekar başına yapılacak destekleme ödemesi, grup sertifikasyonu 100 TL, bireysel sertifikasyon 80 TL'dir."