Tercihiniz sertifikalı tohumluk olsun

Tercihiniz sertifikalı tohumluk olsun
Sarayönü'nde ekim sezonunun başladığı şu günlerde çiftçiler hazırlıklarını sürdürüyor. Hububatta iyi bir hasat sezonu geçirmenin sırrı en uygun çeşit ve tohumu seçmekte gizli. Bölgeye en uyumlu çeşit seçiminin yanı...

Sarayönü'nde ekim sezonunun başladığı şu günlerde çiftçiler hazırlıklarını sürdürüyor. Hububatta iyi bir hasat sezonu geçirmenin sırrı en uygun çeşit ve tohumu seçmekte gizli. Bölgeye en uyumlu çeşit seçiminin yanı sıra, tohumun da sertifikalı olması ayrıca büyük bir önem taşıyor.

Buğday ve arpa ekimin başlayacağı şu günlerde sertifikalı tohumluk kullanılmasının önemine dikkat çeken Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, iyi bir tohumun verim artışına katkısının yüzde 40 civarında olmasına rağmen, sertifikalı tohum kullanılmasının maliyete yüzde 2-3 kadar ilave getirdiğini belirtti.

Kaliteli tohum denince akla sertifikalı tohumun geldiğini belirten Çiğdem, "Şurası net bir sonuçtur; Sertifikalı tohum kullanan üretici, verim ve kalite artışını hesaba katmadan bile verilen destekler ve eleme kayıpları ile kendi mahsulünden bıraktığı tohumluktan daha karlıdır." dedi.

Tarım ve Orman Müdürü Çiğdem, sertifikalı tohumluk kullanımın faydalarını da şu şekilde açıkladı: "Sertifikalı tohumlukta yabancı ot ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız. Çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme kabiliyeti vardır.

Yani çiftçimizin tarlaya attığı her tohum çimlenir ki bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında %25'e varan tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür. Sertifikalı tohum genç olması nedeniyle toprak rutubetinden ve bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti yüksektir. Elde edilen ürünler aynı özelliklerde ve kaliteli olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar.

Un, makarna, bisküvi sanayinde standart ürün aranılır bir özelliktir. Söz konusu tohumlar toprakta bulunan ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu olarak ilaçlanmasından dolayı kayıplar en az düzeydedir. Ekimde fazla tohum kullanılmasına gerek kalmadığı için tasarruf sağlar.

Sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimiz sertifikalı tohumluk kullandıklarını faturaları ile tespit ettirdikleri takdirde kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi almaktadırlar. Ülkemizde sertifikalı tohumluk satışları mevzuatlara uygun belgeleri olan Tohum Bayileri aracılığı ile yapılmaktadır. Bayilik belgesi olmayan yerlerden alınan tohumlar kesinlikle sertifikalı değildir ve tohumluk desteği alınamaz."