TOKİ sözleşmeleri başladı

TOKİ sözleşmeleri başladı
Sarayönü’nde 3’ncü Etap TOKİ konutlarında, 853 hak sahibinin sözleşmeleri imzalanmaya başladı. 23 Şubat’a kadar devam edecek sözleşme döneminde, Ziraat Bankası Sarayönü Şubesi’ne başvurması gereken hak sahipleri, peşinatın...

Sarayönü’nde 3’ncü Etap TOKİ konutlarında, 853 hak sahibinin sözleşmeleri imzalanmaya başladı. 23 Şubat’a kadar devam edecek sözleşme döneminde, Ziraat Bankası Sarayönü Şubesi’ne başvurması gereken hak sahipleri, peşinatın kalan bölümünü yatırarak sözleşmesini imzalayacak. Sözleşme için evlerin teslimat dönemine göre kendisini hazırlayan hak sahiplerinin hazırlıksız yakalanmasından dolayı bankada ilk günler bir hayli sakin geçti. İlk hafta 40 civarında sözleşme imzalandı. Peşinatını denkleştirmeye çalışan hak sahiplerinin sözleşme için son günlere yığılacağı tahmin ediliyor.

Sarayönü'nde 3'ncü Etap TOKİ konutlarının hak sahipleri ile sözleşmeleri perşembe günü Ziraat Bankası Sarayönü Şubesi'nde başladı. 853 hak sahibinin sözleşme imzalamak için14 iş günü kaldı.

Sözleşme kapsamında hak sahiplerinden sadece müracaat tutarı düşüldükten sonra peşinatın kalan kısmı tahsil ediliyor. KDV, damga vergisi ve deprem sigortası evin teslimatında tahsil edilecek. Yani hak sahipleri, anahtar tesliminde yaklaşık 1.500 - 2 bin lira daha ödeme gerçekleştirecek.

2+1 dairelerde Müracaatta 4 bin lira yatıran hak sahipleri, 4 bin lira düşüldükten sonra kalan kısmı bankaya yatırarak sözleşme imzalıyor. Yani en düşün peşinat 6 bin 794 TL, en yüksek peşinat 8 bin 660 TL. Bu tutarın üzerine ayrıca peşinatın binde beşi civarında banka komisyonu eklenecek. 2+1 dairelerin başlangıç taksitleri kat ve cephesine göre 439 TL ile 515 TL arasında değişiyor. Peşinatı, belirlenen alternatifler üzerinden daha yüksek yatıran hak sahipleri, vadeyi uzatıp taksit tutarlarını düşürebilecek.

[caption id="attachment_14861" align="alignnone" width="300"] DCIM100MEDIADJI_0002.JPG[/caption]

2+1 taksitleri teslimatta

Alt gelir grubu konut olan 2+1 dairelerin taksitleri dairelerin teslimatından sonra başlayacak. Taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı, ÜFE ve TÜFE oranlarından en düşük olana göre arttırılacak. Özel şartlarla yapıldığı için 2+1 dairelerin satışı, borç bitinceye kadar mümkün olmayacak. 2+1 dairelerde oturmadığı veya kiraya verdiği tespit edilen hak sahiplerinin sözleşmesi fesih edilerek evleri elinden alınacak.

Büyüklerin taksitleri Haziran'da

3+1 dairelerin peşinatları 14 bin 186 TL ile 16 bin 820 TL aralığında bulunuyor. Müracaatta 6 bin lira yatıran hak sahipleri, 6 bin lira düşüldükten sonra kalan kısmı bankaya yatırarak sözleşme imzalayacak. Yani en düşün peşinat 8 bin 168 TL, en yüksek peşinat 10 bin 820 TL olacak. 3+1 dairelerin başlangıç taksitleri kat ve cephesine göre 1.063 TL ile 1.261 TL arasında değişiyor. Peşinatı, belirlenen alternatifler üzerinden daha yüksek yatıran hak sahipleri, vadeyi uzatıp taksit tutarlarını düşürebilecek. 3+1 dairelerin sahipleri ise sözleşme tarihinden 4 ay sonra yani Haziran’da taksitleri ödemeye başlayacak. Temmuzda ise 3+1 dairelere ilk dönemsel artış yansıtılacak. Artışlar yılda iki kere memur maaş artış oranına göre zamlanacak. Öte yandan 3+1 daireleri bir yıl sonra satılabilmek mümkün olacak.

Becayiş sözleşme esnasında

Dairelerini becayiş yani karşılıklı konut değiştirme yoluyla değiştirmek isteyen hak sahiplerinin sözleşme zamanında karşılıklı gönüllülük çerçevesinde bunu bankaya beyan ederek sözleşme imzalaması gerekiyor. Bu kapsamda 2+1 daire sahibi, yine 2+1 daire sahibiyle değişim yapabiliyor. 3+1 daire sahipleri ise 3+1 daire sahipleri ile değişim yapabiliyor. Değişimi yapılacak dairelerin aynı binada veya farklı binada bulunması fark etmiyor.