Topcu, "iyilik varoluş gayemiz"

Topcu, "iyilik varoluş gayemiz"
Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, dünyayı iyiliğin değiştireceğini belirterek iyiliğin İslam medeniyetinde varoluş gayesi olduğunu söyledi.İyilik kavramı özünde bütün dinlerin, kültürlerin ve medeniyetlerin en önemli...

Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, dünyayı iyiliğin değiştireceğini belirterek iyiliğin İslam medeniyetinde varoluş gayesi olduğunu söyledi.

İyilik kavramı özünde bütün dinlerin, kültürlerin ve medeniyetlerin en önemli kavramı olduğunu anlatan Topcu, yaptığı açıklamada, "Bütün dinlerde, kültürlerde ve medeniyetlerde iyilik müspet bir harekettir. İslam medeniyetindeyse iyilik, var oluşun gayesidir. İyilik, güzellik, hayırlı ve faydalı olan işleri yapmak; kötü yanlış, çirkin, zararlı her türlü davranış ve hareketi bertaraf etmek için dünyaya geldik. Dolayısıyla Yaratıcının bizden istediği şey, yeryüzünde iyi birer insan olmaktır. İyi bir kul olmak, çocuklarımıza iyi bir anne-baba olmak, eşimize iyi bir eş olmak, iyi bir komşu, dost, arkadaş olmak, yani iyi bir insan olmak, Yaratıcı kudretin yeryüzünde bütün insanlardan istediği yegane şeydir." dedi.

"Bilinç kazandırılmalı"

Topcu açıklamasının devamında, "İslam coğrafyasında yeniden barış, huzur ve kardeşlik ortamının tesis edilmesi için atılan bu adımla günümüzde tüm insanlığı kuşatan şiddet, terör, nefret, düşmanlık, ırkçılık, ayrımcılık, işgal, sömürgecilik, İslamofobya ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan zorunlu göç, açlık, yoksulluk, haksızlık, adaletsizlik, çevre tahribatı gibi sorunlarla mücadele etmek için bir farkındalık ve bilinç oluşturma gayretindedir. Sadaka hem dünyada hem de ahirette en değerli mükâfat olan Rabbimizin rızasını kazanmaya vesile olduğu gibi, insanoğlunun ahlaken gelişimini de sağlar. En kötü hastalıklarından biri olan cimriliği ve dünya malına düşkünlüğü yenmek onunla mümkündür. “Malım, malım!” diye hayıflanıp duran kimse unutmamalıdır ki insanın bu dünyada yiyip tükettiği, giyip eskittiği ve sadaka verip önceden ahirete gönderdiği dışında hiçbir kârı yoktur. İhtiyaç sahibine yapılan yardım dışında her türlü iyi söz ve davranışı da kapsayan sadaka, dayanışma ve yardım duygularını pekiştirerek insanlar arası ilişkilerin gelişmesine katkı sağlar. Bu bağlamda kardeşine göstereceği güler yüz dahi olsa hiçbir iyiliği küçümsememek gerekir." şeklinde konuştu.

"Sadakanızı ihmal etmeyin"

Rabbinin rızasını gözeten kimse iyilik yapmak istediği müddetçe kendisini hayra ulaştıracak birçok yol vardır değerlendirmesinde bulunan Topcu şunları söyledi: "Rasulüllah’ın belirttiği üzere her iyilik sadaka olduğuna göre, azlığı, küçüklüğü gibi türlü bahanelerle sadakanın ihmal edilmesi doğru değildir. Allah (c.c.) yapılan herhangi bir iyiliği zerre ağırlığınca da olsa görür ve karşılıksız bırakmayacağını vaat eder. Ufacık bir yardımı bile esirgeyip iyiliğe engel olanların tutumlarını ise sert bir üslupla eleştirir. Yapılan her iyiliğin sadaka yerine geçtiği bilinci içerisinde samimiyetle hareket edildiği takdirde; kişiyi her adımda cennete daha da yaklaştırıp cehennem ateşinden uzaklaştıran en ufak iyiliğin bile küçümsenmemesi gerekir."