Topcu, "Kurban fedanın nişanesidir"

Topcu, "Kurban fedanın nişanesidir"
Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, Kurban Bayramı nın sadece kurbanların kesilerek etlerin paylaşılmasından ibaret olmadığını belirterek, kurbanın, Müslüman toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutarak,...

Sarayönü Müftü Vekili Mustafa Topcu, Kurban Bayramı nın sadece kurbanların kesilerek etlerin paylaşılmasından ibaret olmadığını belirterek, kurbanın, Müslüman toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutarak, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkı sağladığını söyledi.

Topcu, Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, kurbanın, Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dini hayatında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Kurbanın, içinde pek çek sembol, anlam ve değer taşıyan ibadetler arasında yer aldığını vurgulayan Topcu, "Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Hac vesilesiyle Arafat ı dolduran Müslümanlar, Allah la misaklarını yenilerken, kurbanlarını sadece O nun adıyla kesenler de kulluklarını sağlamlaştırmaktadırlar." dedi.

"Dini ve toplumsal önemler arz ediyor"

Kurban Bayramı nın sadece kurbanların kesilerek etlerin paylaşılmasından ibaret olmadığını dile getiren Topcu, "Bu bayram, birlik içinde duanın ve yakarışın, statülerden arınarak eşitlenmenin, kendini bilmenin, sabrın, hassasiyetin, hiç bir canı incitmemenin ve yok etmemenin, tarihe şahitlik etmenin, geçmişi idrak edip bütün Müslüman halklarla bir arada İslam ın etrafında geleceğe dair umut beslemenin bayramıdır. Kurbanın ibadet boyutu kadar, toplumsal fonksiyonu da önem arz eder. Allah için kesilen kurban ibadetinde, tüketimi itibariyle muhtaç insanların doyurulması gibi pratik bir amaç gözetilir. Buradaki hikmet, Allah rızası ile birlikte yoksulun et ve gıda ihtiyacını karşılamaktır. Böylece kurban, Müslüman toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Zengine malını Allah rızası için harcama ve başkalarıyla paylaşma haz ve alışkanlığını verir; onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Neticede fakirleri de bayram günlerindeki sevince ortak ederek, birlik ve kardeşlik içinde huzurlu bir bayram geçirmelerini sağlar" ifadelerini kullandı.

"Kurban bayramını kutlarım"

Bu bayramın aynı zamanda müminlerin bir kısmının bütün ümmeti temsilen İslam ın mukaddes beldesi Mekke de, misaklarını yeniledikleri ve ülkelerine kutsal toprakların huzurunu taşıdıkları günler olduğunu ifade eden Topcu, şöyle konuştu: "Hacılarımız Arafat vakfesinde ellerini Rabbimize açarak toplu bir şekilde imanla, samimiyetle, tevazu ve teslimiyetle Müslümanların birliği ve selameti için dua ederken, bizlerde hep birlikte onların duasına canı gönülden iştirak etmekteyiz. Onların yücelmiş ve arınmış bir şekilde makbul ve mebrur bir hac sevabı kazanarak ailelerine salimen kavuşmalarını Rabbimizden niyaz ediyoruz. Kurban ibadetini yerine getirirken usulüne göre kesim yapmış olmaya ve çevre temizliği için gerekli tedbirleri almaya dikkat etmeliyiz. Bu duygularla bütün Sarayönülü hemşerilerimizin Kurban Bayramı nı kutluyor, bayramın başta ülkemiz olmak üzere âlem-i İslâm ın ve topyekûn insanlığın barış ve huzuruna vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum."