Üreticilere koruma protokolleri tanıtıldı

Üreticilere koruma protokolleri tanıtıldı
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği'nde, koruyucu hekimlik faaliyetleri üzerine faaliyet gösteren Çelik Çesa Group tarafından, çiftçilere buzağı koruma protokolü ve doğurganlık protokolü ile ilgili bilgilendirme eğitimi verildi.Veteriner...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği'nde, koruyucu hekimlik faaliyetleri üzerine faaliyet gösteren Çelik Çesa Group tarafından, çiftçilere buzağı koruma protokolü ve doğurganlık protokolü ile ilgili bilgilendirme eğitimi verildi.

Veteriner Hekim Özgür Aydın, buzağı kayıplarının önüne geçmek ve doğurganlık oranını arttırmaya yönelik çalışmalar hakkında çiftçilere bilgi verdi. Verilen eğitimde Özgür Aydın, "Buzağıların ilk 60 gününde özellikle sindirim sistemi enfeksiyonlarına karşı koruma amaçlı, kontrolsüz ve uzun süreli kullanılan antibiyotik ve kriptosidal ürünler patojen mikro organizmalarda direnç gelişimine sebebiyet vermektedir. Buzağıların gelişim dönemlerinde nükseden sindirim ve solunum sistemi enfeksiyonları, süt verimi dönemlerinde de döl tutma problemleri, rahim ve meme enfeksiyonlarında artış görülmektedir." dedi.

Antibiyotiğin sağlığa olumsuz etkilerine dikkat çeken Aydın, "Türkiye’de özellikle son dönemlerde buzağılara, doğduğu ilk günden itibaren ishallere karşı uzun süreli antibiyotik ve kriptosidal programlar uygulanmaktadır. Neticede iyileşmeyen, verim kayıplarıyla dolu, tekrar eden sindirim ve solunum sistemi enfeksiyonları ile karşı karşıya kalınmıştır. Patojen mikro organizmaların etkinliğini azaltıcı ve direnç gelişimini önleyici ‘’Biochem Buzağı Koruma Protokolü’’ ile ‘’Lokal Effect’’ dünyada ve Türkiye’de yapılan denemeler ile ispatlanmıştır." şeklinde konuştu.

Veteriner Hekim özgür Ayrın, denemelerde örnekler vererek şunları söyledi: "Bir deneme grubunda 20 buzağı 60 gün süresince "Biochem Buzağı Koruma Protokolü ile" koruma altına alınmıştır. Kontrol grubunda ise 20 buzağı için antibiyotik ve kriptosidal ürünler kullanılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Deneme grubunda ilk 60 gün süresince karşılaşılan sindirim ve solunum yolu enfeksiyonları sayıca ve şiddeti itibarı ile kontrol grubuna göre azalmıştır. Deneme grubunda, kontrol grubuna göre karşılaşılan sindirim ve solunum sistemi enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan antibiyotik ve ilaç miktarı 2/3 oranında azalmıştır. Koruyucu aşılamalar sayesinde hayvan hastalıkları azalma gösterirken, sağlıklı hayvan popülasyonu artar. Bu durum milli ekonomiye katkıda bulunacağı gibi, insanların sağlıklı hayvansal ürünler tüketmesini sağlayacak ve dolayısıyla insanların sağlığını olumlu bir şekilde etkileyecektir."