2020 “Koronavirüs” yılı oldu

2020 “Koronavirüs” yılı oldu
Sarayönü bir yılı daha geride bıraktı. Acısıyla, tatlısıyla, tüm zorluklarıyla 2020 yılını veda eden Sarayönü, hemen hemen herkesin sıkıntılarla geçirdiği bir sene oldu.Dünya’da ve Türkiye’de birçok felaketlerin...

Sarayönü bir yılı daha geride bıraktı. Acısıyla, tatlısıyla, tüm zorluklarıyla 2020 yılını veda eden Sarayönü, hemen hemen herkesin sıkıntılarla geçirdiği bir sene oldu.

Dünya’da ve Türkiye’de birçok felaketlerin yaşandığı 2020 yılı tüm dünya ile birlikte Sarayönü için de özellikle “koronavirüs” yılı oldu.

Okulların ve çoğu esnafın kapalı kaldığı dönemde uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla evlerine kapanan vatandaşlar, bir yılı sevdikleri ve kendileri için can korkusuyla geçirdi. Öğrenciler eğitimlerinden geri kalırken, esnaflar büyük ekonomik krizlerle mücadele etmek zorunda kaldı. En acısı ise virüs salgınından ilçemizde de birçok kişi hayatını kaybetti.

Pandemiyle mücadele devam ederken bir yandan da hayatın akışı mümkün olduğunca sürdürülmeye çalışıldı. İşte sizler için derlediğimiz 2020 yılının öne çıkanları:

Kentsel dönüşüm projesi hazırlandı

Sarayönü Belediyesi tarafından, çarşı merkezinin prestijini arttıracak, kötü görünüme neden olan ve tehdit oluşturan yapıların yerine modern Selçuklu mimarisinde yeni yapılar yapılmasına imkan sağlayacak kentsel dönüşüm projesini başlattı. Pilot bölge olarak Can Market’ten Efsane Ekmek Fırını’na kadar olan ada için proje hazırlandı.

Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde mülk sahipleri bilgilendirilecek. Söz konusu adanın Tahir Çelik Caddesi’ne bakan kısmına iki katlı işyeri ve büro, demirciler caddesine bakan kısmına ise zemini dükkan üzerine üç kat konut yapılacak. Yapıların arasına ise geçiş yolları yapılarak tüm yapıların dört cepheli olması sağlanacak.

CHP’de yeniden Yıldız dönemi

Cumhuriyet Halk Partisi Sarayönü İlçe Başkanlığı, 37’nci olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Üç listenin yarıştığı kongrede kazanan isim Tahir Yıldız oldu. Bir oy farkla başkanlığı kazanan Tahir Yıldız, iki yıl ilçe başkanlığı görevini yürütecek. Yıldız, iki dönem önce yine ilçe başkanlığı görevini yürütmüştü

Ladik TARKOOP’tan büyük atılım

Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından yöresel ürünlerin satışı yapılabilecek bir tesis projesi hazırlandı. Bir yıl içerisinde tesisin yapılarak hizmete açılması bekleniyor. Kooperatif tarafından üreticilerden toplanan sütlerin bu tesiste işlenmesiyle yapılacak olan yöresel ürünler, yine bu tesiste satışa sunulacak. Proje maliyetinin 1,5 milyonu bulması bekleniyor.

ÇMK Başkanlığı faaliyetlerini durdurdu

Sarayönü Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’ndan üye çıkışlarına izin verilmesinin ardından, çok sayıda çiftçi koruma hizmetinden çıkmak için başvuruda bulundu. Koruma hizmetinden çıkmak isteyen çiftçi sayısı yarısından fazlasını geçti. Üye sayısının düşmesi nedeniyle bu yıl bütçe oluşturamayan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı koruma hizmetini durdurdu.

Nüfus 27 bini geçti

Sarayönü’nde uzun yıllardır yaşanan göç problemi çözülemese de son yıllarda tablo olumlu yönde ilerleyiş gösteriyor. Dört yıl öncesine kadar hızla eriyen Sarayönü nüfusu, istenen şekilde olmasa da son dört yılda olduğu gibi 2019 yılında da yükseldi. Artış geçtiğimiz yıla oranla daha düşük miktarda gerçekleşti. Bir önceki yıl gerçekleşen yüksek artış oranını yerel seçimler tetiklemişti. İlçe nüfusu 2018 yılına göre 2019'da 151 kişi artarak, 27 bin 026'ya yükseldi. İlçe genelinde 17 mahallenin nüfusu eksilirken, 8 mahallenin nüfusu arttı. Bir mahallenin nüfusu ise değişmedi. Sarayönü'nün en küçük mahallesi 74 kişilik nüfusu ile Değirmenli mahallesi olurken, en kalabalık mahallesi 9 bin 446 kişiyle Ladik mahallesi oldu. En fazla artış oranı 3. Etap TOKİ konutlarının etkisiyle Saraç mahallesinde yaşandı.

Toplulaştırma çiftçiyi canından bezdirdi

Çiftçilerin en çok şikayet ettiği konuların en başında toplulaştırma geldi. Yapılmayan yollar, haksızlık iddiaları ve daha birçok sorun çiftçiyi canından bezdirdi. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, yaptığı açıklamada birçok çiftçi mağdur edilerek gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmalarının amacına hizmet etmediğini söyledi. Geçtiğimiz süreçte gerçekleştirilen toplulaştırma çalışmalarının yaptım oldu mantığıyla yürütüldüğünü belirten Çelik, şaibeli durumların da bulunduğunu dile getirdi. Toplulaştırma çalışmalarının adil bir şekilde gerçekleştirilmediğini kaydeden Çelik, çiftçilerin bu süreçte çeşitli zararlara uğratıldığını anlattı.

Zamlar vatandaşı ezdi

Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar, yeni yıl için yapılan 300 liralık asgari ücret zammını da eritti. Yüksek faturalar, günden güne tırmanan temel tüketim maddelerinin fiyatları, yüksek ısınma giderlerine ek olarak pazarda ve marketlerde birbiriyle yarışan fiyatlar vatandaşın belini büktü.

Şehitler için tek yürek

Suriye’nin İdlib şehrinde meydana gelen hava saldırısında şehit düşen 35 askerlerim için anma programı ve yürüyüş düzenlendi. Bir grup genç tarafından sosyal medya üzerinden organize edilen program kapsamında vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarıyla Anadolu Meydanı’nda bir araya geldi. Şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan duanın ardından yürüyüş düzenlendi.

Doğalgaz yatırımları devam etti

Sarayönü’nde doğalgaz şebekesinin genişlemesi için altyapı çalışmaları 2020 yılında da devam etti. Enerya Konya Gaz Dağıtım şirketi, yatırımsız geçen geçtiğimiz yılın ardından bu yıl genişleme çalışmalarının planlamasını oluşturdu. Sarayönü’nde doğalgaz hattı genişletme çalışmaları kapsamında ilçeye yaklaşık 20 kilometre daha doğalgaz hattı döşendi.

Millet Bahçesi hayata geçiyor

Sarayönü Belediyesi'nin girişimleri neticesinde DSİ tarafından 5 yılda temizlenen Beşgöz’e Millet Bahçesi yapımına başlandı. Yerel seçimler öncesinde ilçemize toplu açılış töreni için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Beşgöz için verdiği millet bahçesi müjdesiyle ilgili çalışmalar tamamlandı. Proje çalışmaları gerçekleştirilen Beşgöz Millet Bahçesi'nin görselleri daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştı. Kapanmaya yüz tutan Beşgöz'ün kapsamlı temizlik çalışması ile yeniden hayata döndürülmesiyle beraber göl çevresinde uygulanacak millet bahçesi projesi, bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirecek. Bu şekilde göl alanı da korumaya alınacak.

Hububat fiyatları üreticiyi sevindirdi

Çiftçiler için 2020 yılı hasat döneminde sert ekmeklik buğdayın 1650 liradan, yemlik buğdayın 1425 liradan, arpanın 1275 liradan, makarnalık buğdayın 1800 liradan alınacağı açıklandı. Açıklanan hububat taban fiyatları ise Sarayönü’nde üreticileri sevindirdi. Tüccarlar da fiyatları iyi olarak nitelendirdi. Harman dönemiyle birlikte piyasa fiyatlarının daha da yükselmesi üreticiyi güldürdü.

Belediye’ye 1 milyon hibe desteği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sarayönü Belediyesi’ne yol yapımı ve üretiyorum kazanıyorum projesi için 1 milyon lira hibe kaynak aktarıldı. Hibenin 500 bin liralık bölümü yol yapımı çalışmaları için, 500 bin liralık bölümü ise üretiyorum kazanıyorum projesine kaynak olarak kullanıldı. Bunun yanı sıra Güneş Enerjisi Santrali projesi de kredilendirildi.

Hayvan varlığı 25 bin arttı

Sarayönü'nde TÜİK verilerine göre 2019 yılında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında ciddi bir artış yaşandı. İlçedeki küçükbaş sayısı 89 binden, 113 bine çıktı. Küçükbaş sayısı 24 bin arttı. Büyükbaş sayısı ise 28 bin 800'den 29 bin 964'e çıktı. Büyükbaş sayısında, 1.164 artış meydana geldi. Simental, Esmer, Jersey, Holstein gibi kültür ırklarının sayısında ciddi bir sıçrama yaşanırken, üreticilerin elindeki kültür ırklarıyla yerli ırkların kırılması sonucunda elde edilen melez ırkların sayısında düşüş yaşandı. Bu da süt verimi ve kalitesine büyük katkı sağladı.

Ladik TOKİ’de teslimatlar yapıldı

Ladik mahallesinde merakla ve sabırsızlıkla beklenen 2.Etap TOKİ konutları teslimatları  Temmuz’da yapıldı. Gerçekleştirilen ihale kapsamında 799 konut, cami, sosyal tesis ve ticaret merkezi ile altyapı ve çevre düzenleme işi İntek Yapı tarafından inşa edildi. Yükseklikleri zemin üzeri 3 kat olan projedeki konutların 591’i 2+1, 208’i ise 3+1 planında yapıldı. Evlerini teslim alan hak sahipleri dairelerine yerleşti.

Her yaz aynı çile

Sarayönü'nde her yıl yaz aylarında ortaya çıkan tiksindirici koku, vatandaşı çileden çıkarmaya 2020 yılında da devam etti. Her yaz dönemi pis kokularla başı belada olan ilçe halkı, yine yaz döneminde kapısını penceresini açamadı. Yaz döneminde hemen hemen her gün Sarayönü ilçe merkezini kaplayan kokuya yıllardır çözüm bulunamıyor. Pis kokular, Sarayönü ilçe merkezinin yanı sıra Ertuğrul, Bahçesaray ve Konya-Afyon karayolunda seyahat edenleri de rahatsız ediyor.

Çiftçinin yüzü güldü

Bu yıl açıklanan hububat alım fiyatları ile rekoltenin doğru oranlı artışı çiftçilerin yüzünü güldürdü. Alım fiyatlarından tatmin olan çiftçiler, rekoltenin de yüksek çıkmasıyla bereketli bir harman dönem yaşıyor. Hububat üretiminin önemli merkezlerinden, “tahıl ambarı” olarak nitelendirilebilecek Sarayönü’nde geçen yıla kıyasla bereketli bir sene geçirildi. Harman dönemi öncesi yüzde 25 civarında artan ürün fiyatı ile sevinen çiftçi, rekolteyle bayram etti. Girdi maliyetlerinin önceki yıllara göre düşük seyretmesi de çiftçiler açısından olumlu bir durum oldu.

MEDAŞ şefliğe düşürüldü

Sarayönü geçmişte birçok kurumu kaybettiği gibi Medaş İşletme Mühendisliğini de kaybetti. İşletme mühendisliği şefliğe düşürülürken personel sayısı da azaltıldı. İlk etapta işletme mühendisinin Karapınar’a atanmasının ardından, mühendisliğin şefliğe düşürülmesiyle personel sayısı da 8’den 3’e düşürüldü. Sarayönü Medaş İşletme Mühendisliği’nin şeflik düzeyine düşürülmesinin ardından şeflik de Kadınhanı’na bağlandı.

MYO’nun yeni müdürü Sarıçoban oldu

Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Nuh Boyraz, görev değişikliğinin ardından görevini Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cemalettin Sarıçoban’a devretti.

Sarayönü Belediyespor BAL’da kaldı

Türkiye Futbol Federasyonu Amatör İşler Kurulu tarafından Konya temsilcilerinin bulunduğu ligler ile ilgili nihai karar verildi. Bölgesel Amatör Ligi’nde düşme kaldırılırken, 11 grubun lideri ile liderle arasında üç puan fark olan takımlar TFF 3. Lig’e alındı. Küme düşme konusuyla ilgili alınan kararlar ise takımları rahatlattı. Bu sezon ecel terleri döşen Sarayönü Belediyespor, küme düşmenin kaldırılmasıyla birlikte rahat bir nefes aldı. Pandeminin patlak vermesi, küme düşmeye çok fazla yaklaştığı sezonda ligin sonra sırasında bulunan yeşil siyahlı takımın işine yaradı.

MHP “Kozan ile devam” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi Sarayönü İlçe Teşkilatı, 13’ncü olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Tek liste ile gidilen seçimde mevcut başkan Mehmet Kozan, yeniden güven tazeledi.

Yem fiyatları üreticinin canına tak etti

Sarayönü’nde büyükbaş hayvan üreticileri, yem fiyatlarına gelen zamların altına ezildi. Üreticinin ayakta kalmaya mecali kalmazken, girdi maliyetleri her geçen gün daha da artıyor. Yem fiyatları bu girdi maliyetlerinin en önemli kalemini oluşturuyor. Son birkaç ay içerisinde üst üste gelen zamlarla birlikte 130 lira bandını geçen yemin torbası, üreticileri kara kara düşündürüyor. Bazı üreticiler işin içinden nasıl çıkacağını bulmaya çalışırken, bazı üreticiler de çoktan hayvanlarını satarak üretimi bıraktı.

Asteğmen Dağlı askeri törenle defnedildi

Sarayönü’nün Ladik mahallesinden, Hatay’da vatani görevini yapmakta olan Mahmut Dağlı, geçirdiği trafik kazası sonucunda hayatını kaybetti. Hatay 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda Asteğmen olarak görev yapan Dağlı’nın Ladik mahallesine getirilen Türk bayrağına sarılı naaşı, Cuma namazının ardından kılınan cenaze namazı ile toprağa verildi. Dağlı’nın büyük üzüntü yaşayan annesi Hatice ve babası Mehmet Dağlı’yı yakınları teskin etmeye çalıştı.

Ak Parti’de Gamze Karacan dönemi

Ak Parti Sarayönü İlçe Teşkilatı 7’nci olağan genel kurulu gerçekleştirildi. Çok sayıda delegenin katıldığı genel kurulda, partililer sandık başına gitti. Tek liste ile gidilen seçimli genel kurulda Gamze Karacan, Sarayönü Ak Parti İlçe Teşkilatı’nın yeni başkanı oldu. Sarayönü Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen genel kurulu Mehmet Akif Ortagedik yönetti. Toplam 15 kişilik yönetim kurulunda, bayan olarak 3 kişiye görev verildi.

Ahşap ambar restore edildi

Sarayönü Belediyesi’nin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden aldığı tarihi ahşap ambar restore edildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında dış sıvası sökülerek taş yapısı ortaya çıkarılan ambar, horasan harcıyla restore edildi. Bunun yanı sıra ahşap kısımlarda özel koruyucu verniklerle yenilendi. Restorasyonun bitmesinin ardından bilgi beceri atölyeleri projesi hayata geçirilecek.

Süt birlikte Ceran dönemi

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nde olağan genel kurul gerçekleşti. Genel kurula, 2018-2019 döneminde 1 milyon liraya yakın usulsüzlük yapıldığı iddiasını ortaya koyan mali müşavir raporu damgasını vurdu. Kongrede, usulsüzlük iddiaları ile ilgili olarak dava açılması kararı alındı. Seçimler bölümünde 392 delegenin oy kullandığı genel kurulda Murat Ceran ve Hasret Köse yarıştı. 246 delegenin oyunu olan Murat Ceran, Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nin yeni başkanı oldu.

Sarayönü ve Ladik’e gençlik merkezi müjdesi

Sarayönü Belediyesi tarafından Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile yapılan protokolle Sarayönü İlçe merkezine ve Ladik mahallesine iki gençlik merkezi yapılacak. Yaklaşık maliyeti 5 milyon lira olan gençlik merkezleri, ihalesi tamamlandıktan sonra eş zamanlı olarak başlatılarak tamamlanacak. Gençlik merkezlerinin kullanımı için Sarayönü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile de protokol imzalanacak. Gençlik merkezi, gençlerin sosyal faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri nitelikli ortamlar sunacak.

Belediye bütçesinde 3.3 milyon artış

Sarayönü Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantısında bütçe görüşüldü. 2021 yılı bütçesi 31 milyon 300 bin TL olarak belirlenirken, bu bütçe 2020 yılı bütçesinin 3.3 milyon TL üzerine çıktı. Bütçenin artması, 2021 yılında belediye hizmetlerinin artacağı sinyallerini verdi.

Çiftçiler ekim için yağış bekliyor!

Yaşanan mevsimsel kuraklık, hububat çiftçisini olumsuz etkiledi. Kuraklık yüzünden tarla hazırlama ve ekim işlemleri de öteledi. Bazı çiftçiler ise yaşanan kuraklığa rağmen hububat ekimine başladı. Bazı çiftçi kuru toprağa ekim yaptı. Mazot, gübre gibi tarımsal girdilerin artması yüzünden zor günler geçiren çiftçiler bir de kuraklık yüzünden sıkıntılı günler yaşamaya başladı.

Sarayönü’ne 8 hekim atandı

Sarayönü Devlet Hastanesi’nde acil serviste görev yapan pratisyen hekim sayısındaki düşüş, yeni atamalarla çözüldü. Devlet hizmet yükümlülüğü kurası ile ataması yapına 8 pratisyen hekim görevine başladı. Başhekim Dr. Ahmet Uzunay, hastalara hizmet noktasında bu atamaların çok sevindirici olduğunu söyledi.

 

Fırıncıların korsan ekmekçi isyanı

Sarayönü’nde ekmek üretimi yapan fırıncılar, korsan ekmekçilerden şikayetçi oldu. Denetim yapılmasını ve korsak ekmek satışı yapanların cezalandırılarak ekmek satmalarına mani olunmasını isteyen fırıncılar, işlerinin olumsuz etkilendiğinden dert yandı. Sarayönü Esnaf Odası Başkanı Hasan Koçaş da vergisini ödeyen, her türlü denetime tabi olan ve birçok maliyetle mücadele eden fırıncı esnafının korunması için korsan ekmekçilere karşı gerekenin yapılmasını istedi.

Geleceğe Nefes için seferber oldular

Sarayönü’nde "Geleceğe Nefes" kampanyası başlatılan ağaçlandırma çalışması kapsamında 50 bin ağaç toprakla buluşacak. Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında, 11 Kasım 2020 Çarşamba günü saat 11.11’de, Türkiye genelinde 2023 noktada 3 saat içinde tam 11 milyon fidan toprakla buluştu. Geleceğe nefes kampanyası kapsamında Sarayönü’nde de fidanlar dikim etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe yüksek katılım sağlanırken, Ladik mahallesinde 500 fidan dikildi.

Buğdaya üretim ilgisi arttı

Buğday fiyatlarının koronavirüs salgınıyla artması ve tarımsal destekleme miktarlarının ciddi oranda yükselmesi, buğday ekim alanlarını genişletti. Salgın döneminde gündeme gelen ithalat ve ihracat kısıtlamaları nedeniyle dünya genelinde ortaya çıkan gıda güvenliği endişesi, buğdayı en önemli gıda maddesi haline getirdi. Dünya ile birlikte Türkiye’de de buğday fiyatlarının yükselmesi, üreticinin yüzünü güldürdü.

Roma’dan kalan civa madenleri görüntülendi

Sarayönü’nün tarihi yerleşim yerlerinden Ladik Mahallesi'ndeki, Roma döneminden başlayıp yaklaşık 40 yıl öncesine kadar işletilen maden galerileri, yer altı şehrini andıran yapısıyla ilgi çekiyor. Yazıtlı taşları, gymnasium ve onlarca kültürel varlığı barındıran Laodikya Antik Kenti'nin bulunduğu Ladik Mahallesi, Roma döneminde cıva, kurşun ve mermer madenciliğinin yoğunlukla yapılmasıyla ayrı önem taşıyor. Ladik'te bulunan 'laodikya antik kenti' turizme kazandırılmayı bekliyor.

Tarlalar susuz çiftçi endişeli

Sarayönü, Aralık ayında olunmasına rağmen yağış yokluğundan ötürü imkanı olan çiftçiler hububat ekili alanlarda sulama yapıyor. İmkanı olmayanlar ise yağmur veya kar yağışının ne zaman geleceğini kara kara bekliyor. Bundan önceki yıllarda Aralık ayında beyaza bürünen Sarayönü’ne tek damla yağış düşmüyor. Çiftçi, büyük bir karamsarlık yaşıyor.

Vali Özkan’dan OSB’ye tam destek

Sarayönü’ne geçtiğimiz hafta içerisinde gelen Konya Valisi Vahdettin Özkan, ilçede incelemelerde bulunarak projeler hakkında bilgi aldı. Kaymakamlık ve Belediye’de ilçe hakkında bilgi alan Özkan, esnaf ziyaretlerinde de bulundu. Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili brifing alan Vali Özkan, valilik olarak tam destek sağlayacaklarını vurguladı.