2021 'ekonomik sıkıntıların' yılı oldu

2021 'ekonomik sıkıntıların' yılı oldu
Sarayönü olumlu olumsuz yaşanmışlıklarla bir yılı daha geride bıraktı. Acısıyla, tatlısıyla, tüm zorluklarıyla 2021 yılı, hemen hemen herkesin sıkıntılarla geçirdiği bir sene oldu.Coronavirüs salgını ile birlikte Dünya’da...

Sarayönü olumlu olumsuz yaşanmışlıklarla bir yılı daha geride bıraktı. Acısıyla, tatlısıyla, tüm zorluklarıyla 2021 yılı, hemen hemen herkesin sıkıntılarla geçirdiği bir sene oldu.

Coronavirüs salgını ile birlikte Dünya’da ve Türkiye’de birçok felaketlerin yaşandığı 2021 yılı tüm Türkiye ile birlikte Sarayönü için de özellikle “kuraklık ve ekonomik sıkıntıların” yılı oldu.

Sabit gelirlilerin ekonomik olarak eriyip bittiği 2021 yılında zam ve enflasyon fırtınası vatandaşı vurdu. Doların önüne geçilemeyen 2021 yılında hemen hemen her şeyin fiyatı 2-3 katına çıktı. Bir taraftan da pandemiyle mücadele ve aşılama çalışmaları devam etti. Ekonominin ve pandeminin etkisiyle hayatın akışı hiç olmadığı kadar aksarken zam yağmurunun aralıksız devam etmesi nedeniyle asgari ücretli maaşının 4 bin 250 lira olmasına bile sevinemedi.

İşte sizler için derlediğimiz 2021 yılında Sarayönü için öne çıkan konular:

Sarayönü’nde seracılıkla denemesi

Sarayönü’nde seracılıkla denemesi

Sarayönü Kaymakamlığı ve Sarayönü Belediyesi tarafından hazırlanan seracılık projesi ile gönüllü üreticilere üretim ve gelir elde etme imkanı tanınması hedeflendi. Evcekaya’da kurulacak seralarda üretilen ürünler belediyenin oluşturacağı noktalarda stılması planlandı. Üreticilik için parçalanmış ailelere ve bayanlara öncelik tanındı. Ancak yeterince talep olmaması nedeniyle proje hayata geçirilemedi.

Uluslararası koruma projesi Sarayönü’nde uygulanıyor

Sarayönü’nde Koruyucu Tarım Derneği, Almanya merkezli organik tarım araştırma enstitüsü FiBL tarafından hazırlanan çok uluslu toprağı koruma projene ortak oldu.

Akdeniz'de Koruma Tarımı'nı yükseltmek için fiziksel ve zihinsel engellerin aşılması amacıyla hazırlanan proje ile toprak işlemesiz, zirai ilaçlardan ve gübrelerden arındırılmış bir doğal üretim yöntemi oluşturulmaya çalışılıyor.

Bağların taşı toprağı altın oldu

Sarayönü’nde Konar yolu üzerinde bulunan ve bağlar olarak anılan bölgedeki bahçelere artan ilgi, fiyatları da arttırdı. Hem insanların şehir hayatından uzaklaşmak istemesi, hem de alanın ilerisine kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi fiyatların artmasında belirleyici oldu. Bazılarının yatırım amaçlı, bazılarının da doğa da zaman geçirme isteğiyle aldığı bahçelerin dekarı 100 bin lira bandına kadar dayandı.

Sarayönü nüfusu 516 kişi arttı

Sarayönü’nün mahallelerinde uzun yıllardır yaşanan göç problemi bu yılda devam etse de toplam nüfusta artış yaşandı. Birçok mahallenin nüfusu erimeye devam ederken, artış Ladik mahallesi ve ilçe merkezi sayesinde meydana geldi.

Kırsal göçe çözüm bulunamasa da ilçe nüfusu son beş yılda olduğu gibi 2020 yılında da yükseldi. İlçe nüfusu 2019 yılına göre 2020'de 516 kişi artarak, 27 bin 542'ye yükseldi.

İlçe genelinde 20 mahallenin nüfusu eksilirken, 6 mahallenin nüfusu arttı. Bir mahallenin nüfusu ise değişmedi. Sarayönü'nün en küçük mahallesi 73 kişilik nüfusu ile Değirmenli Mahallesi olurken, en kalabalık mahallesi 9 bin 831 kişiyle Ladik mahallesi oldu. En fazla artış oranı 3. Etap TOKİ konutlarının etkisiyle Saraç mahallesinde yaşandı.

Tarımsal destekler artırıldı

Gübre destekleri iki kat artırılarak 8 liradan 16 liraya çıkarıldı. Organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerine ise ilave olarak dekara 10 lira olan destekleme ödemesini 20 liraya yükseltildi. Gübre fiyatlarında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 90'lık bir artış olduğunu aktaran Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, desteklerin artmasının çiftçiyi bir nebze de olsa rahatlatacağını söyledi.

Çiftçiler de desteklemelerdeki artışı sevindirici bulmasına rağmen, desteklerin zamanında ödenmediğinden ve halen geçmiş yılının desteğini alamadıklarından dert yandı.

TOKİ sakinlerinin mağduriyeti

TOKİ sakinlerinin mağduriyeti

Sarayönü 3. Etap TOKİ konutlarında yaşanan sıkıntılar, bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Ocak ayında etkili olan fırtınada çatıları ve bazı alanları büyük zarar gören binaların gerekli tadilatı yapılmadığı için daire sahipleri ciddi sıkıntılar yaşıyor. Çatılardan uçak kiremitler yüzünden tavanları akan daire sahipleri, yağmur veya kar yağmasından olumsuz etkilendi.

Dinamik denetimlere ağırlık verildi

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan genelgeler doğrultusunda; 1 Mart itibari ile başlayan Yeni Kontrollü Normalleşme “Dinamik Denetim Modeli” kapsamında denetimler yoğunlaştı.

Ülke geneliyle birlikte Sarayönü’nde denetimler gerçekleştirildi. Vaka sayısının sıfırlanması hedefiyle yürütülen çalışmalar kapsamında Sarayönü Kaymakamı Zafer Şahin, kurallar konusunda vatandaşlara sık sık uyarılarda bulundu.

Ahmet Davutoğlu Sarayönü’ne geldi

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ladik ve Sarayönü’nde ziyaretler gerçekleştirdikten sonra ilçe teşkilatlarının açılışını yaptı. Esnaf ziyaretleri gerçekleştiren Davutoğlu, vatandaşlarla görüşmeler yaptı.

Davutoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Yolsuzlara karşı mücadele ettiğimiz için, siyasi ahlak yasası çıkartalım dediğimiz için, imar rantını engelleyelim dediğimiz için, sizin oylarınızla geldiğimiz Başbakanlıktan, maalesef parti içi ayak oyunları ile uzaklaştırılmaya çalışıldım.” dedi. Davutoğlu her alanda çözüm önerileriyle geldiklerini söyledi.

Sarayönü’nde “ata tohum” seferberliği başlatıldı

Sarayönü Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile işbirliği yaparak, genetiği değiştirilmemiş yerli ata tohumlarının toplanacağı bir tohum bankası için çalışma başlattı. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, kaynağı belli olan yerli ata tohumların toplanarak çoğaltılması için elinde bu tohumlardan bulunan vatandaşlara çağrıda bulundu.

Toplanacak tohumlar üretimle arttırılarak yetiştiricilerin kullanımına sunulacak. Tohumlardan, benzersiz kalite, tat, lezzet, aromaya sahip sebzelerin yeniden yetiştirilmeye başlanması amaçlanıyor.

Taban fiyatı düşük görüldü!

Sarayönü’nde çiftçi, tüccar ve işadamları kuraklık nedeniyle verim kaybının rekor seviye olacağı tahminleriyle beraber açıklanan taban fiyatları değerlendirdi. Açıklanan fiyatın göstermelik bir fiyat olduğuna işaret eden çiftçiler ve tüccarlar, devletin çıkan hububatın serbest piyasada değerlenmesini istediğini ifade etti. Kuraklıktan dolayı olmayan mahsule fiyat belirlemenin bir anlamı olmadığını kaydeden çiftçiler, afet yardımı yapılmazsa çiftçinin borç batağında boğulacağını söyledi.

Ladik’e doğalgaz müjdesi

Ladik’e doğalgaz müjdesi

Sarayönü’nde doğalgaz hattının yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, Ladik Mahallesinde planlanan doğalgaz yatırımında hazırlık sürecinin sonuna gelindi. Bu yıl içerisinde Ladik Mahallesi 40, ilçe merkezi 10 olmak üzere ilçeye 50 kilometrelik bir doğalgaz hattı döşenecek. Çalışmalar hakkında bilgi veren Solak, “İnşallah yeni dönemde doğalgaz Ladik Mahallemizde olacak. Ladik’e ve ilçemize hayırlı olsun” dedi.

İnlerin girişi açıldı

Sarayönü’nde bulunan 2 bin yıl öncesine ait inler tekrar gündeme geldi. Sarayönü Belediyesi’nin Pir Hüseyin Camisi yanında yaptığı yol çalışmaları esnasında meydana gelen çöküntü ile ortaya çıkan inlerin girişi açıldı.

Hayvancılar kaba yem alarmında

Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, kuraklığın hayvancılık sektörünü de doğrudan vurduğunu söyledi. Sap balyası konusunda ciddi krizlerin yaşanacağına dikkati çeken Çoban, balyanın kara borsaya düştüğünü kaydetti.

Kuraklık ve üst üste gelen zamanların silaj üretiminde de maiyetleri arttırdığına değinen Çoban, kaba yem konusunda bu yıl büyük sıkıntılar yaşanacağına vurgu yaptı. Süt yemindeki önlenemez zamlarla birlikte kaba yemde yaşanacak krizin üreticiyi direkt vuracağını belirten Çoban, hayvancılığın uçuruma sürüklendiğini ifade etti.

Samanın ateşini harman dönemi de düşüremedi

Sarayönü’nde kuraklık nedeniyle rekolte kaybına bağlı olarak arzında daralma yaşanan samanın fiyatı, harman döneminin de geride kalmasına rağmen düşmedi. Bu yıl yağışın az düşmesi hububat üretimini olumsuz etkilerken, besiciler için de saman sıkıntısı baş gösterdi.

Sarayönü’nde bazı besiciler yüksek fiyatına rağmen tarla başında sıkı pazarlıklarla saman tedarik ederken, bazıları da alternatif yemlere yöneliyor.

MYO’da açılması planlanan yeni bölümler için umut azalıyor

Sarayönü’nde Meslek Yüksek Okulu bünyesine geçtiğimiz yıllarda kazandırılan ancak öğretim görevlisi alımları yapılamayan dört yeni bölüm, bu yıl da öğrenci kabul edemedi. Laborant ve Veteriner Sağlık, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, İnternet ve Ağ Teknolojileri ile Sağlık Kurumları İşletmeciliği programları YÖK kararı ile açılmıştı. Programların istihdam odaklı olmasının, ilçeye gelecek öğrenci sayısını arttırması ümit ediliyordu. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından gerekli öğretim elemanı atamaları yapılamadığından dolayı tercih kılavuzunda yer alamayan bölümler bu yıl da öğrenci kabul edemedi.

Kuraklıktan zarar gören çiftçiye destek

2021 yılında yetersiz yağış nedeniyle verim kaybı yaşanan çiftçilere, verim kaybı oranında dekar başına 100 liraya kadar destek verilecek. Destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekiyor.

Kaymakam Lütfullah Göktaş göreve başladı

Kaymakam Lütfullah Göktaş göreve başladı

Geçtiğimiz günlerde mülki idare amirlerinin atama kararnamesi çerçevesinde Sarayönü Kaymakamlığı’na atanan yeni kaymakam Lütfullah Göktaş Pazartesi günü (dün) yeni görevine başladı. Sarayönü Kaymakamlığı önünde gerçekleştirilen karşılama töreninin ardından Kaymakam Lütfullah Göktaş, kamu kurumu amirleriyle bir taşınma toplantısı gerçekleştirildi.

Kömür fiyatları fırladı

Kömüre gelen yüzde 70’lik zamla birlikte kalorifer kullanıcıları büyük tedirginlik yaşıyor. Rusya’nın kömür üretimindeki düşüş ve Çin piyasasına verdiği öncelik nedeniyle ithal kömürün ülkeye giriş fiyatı yaklaşık 60 dolar arttı. Kömürcü Hikmet Başar, kömür alacaklara bir an önce kömür temin etmeleri gerektiği önerisinde bulundu.

Doğal yaşam semineri düzenlendi

Sarayönü Belediyesi’nin organizasyonuyla hafta sonu doğal yaşam semineri düzenlendi. Belediye Başkanı Nafiz Solak, “Ata tohumlarının yaygınlaştırılması, bu tohumlardan elde edilecek ürünlerin daha ulaşılabilir hale getirilmesi ve pazarlanması için bir çalışma başlatmıştık. Doğal Pazar yeri, doğrudan satış noktaları gibi projeler geliştiriyoruz. Vatandaşlarımızın sağlıklı ürünlere birinci elden ulaşmaları nihai hedefimiz.” dedi.

Ekim dönemi sancılı oldu

Ekim ve Kasım ayı süresince devam eden hububat ekimi için çiftçiler toprağı hazırladı. Ancak tam bu zamanda üreticinin temel girdilerinden olan gübrede son günlerde yeniden tırmanışa geçen fiyatlar endişe yaratıyor.

Beşgöz millet bahçesi tamamlanıyor

Sarayönü’nde Beşgöz gölüne yapılan ‘Millet Bahçesi’ projesinde çalışmalar sona yaklaşıldı. İçerisinde 131 bin adet civarında ağaç çeşitleri, çay bahçeleri, kafeterya ve lokantalar, spor sahaları, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, otoparklar, bulunacak olan millet bahçesine ait son görselleri Sarayönü Belediyesi, sosyal medya hesabından paylaşıldı. Konya’nın ilçeleri içerisinde en büyüğü olarak inşa edilen ve bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmesi düşünülen ‘Beşgöz Millet Bahçesi’ 90 bin metrekarelik alan üzerine kuruluyor.

Sarayönü kendi elektriğini üretmeye başladı

Sarayönü Belediyesi, ilçe bütçesine çok önemli katkı sağlayacak olan “Sarayönü Güneş Enerjisi Santrali” (SAGES) projesini hayata geçirdi.

Saatte 999 KW elektrik üretecek olan Güneş Enerjisi Santrali, Sarayönü ilçe merkezi ve tüm mahallelerinin sokak aydınlatmalarını ve Sarayönü Belediyesi tarafından kullanılan tüm tesislerin elektrik enerjisini karşılayacak.

Sokak köpekleri gündem oldu

Sarayönü’nde belediye ekiplerinin sokak köpeklerini şantiye alanına gömerken çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal medyada paylaşılınca bir anda ülke gündemine oturdu. Amatör kameraya yansıyan köpeklerin gömülme anına ait video, birçok ulusal televizyon ve gazetede yer aldı.

Tetik davası anlaşmayla sonuçlandı

Sarayönü Belediyesi ile Tetik arasındaki, Konar yolu üzerindeki araziden kaynaklı sebepsiz zenginleşme davası, uzlaşma ile sonuçlandı. Davanın çözülmesinin ardından dosya kapanırken, Sarayönü Belediyesi araziyi Organize Sanayi Bölgesi’ne rezerv alan olarak kazandırdı.

Zamlar maaşları eritti bitirdi

Ekonomik krizin günden güne derinleşmesiyle üst üste gelen zamlardan bunalan vatandaşlar, “Zam üstüne zam geliyor. Gelirimiz eriyor. Bu gidişe derhal bir son verilmeli. Halkın sesi duyulmalı” diyor.

Alım gücü pazarı da vurdu

Marketlerdeki pahalılık her geçen gün artarken vatandaş pazara yöneliyor. Pazar fiyatları da marketleri aratmaz hale geldi. Artan hayat pahalılığı ve alım gücünün düşüşü her sektörü etkiliyor. Zamlar, pazar tezgâhlarına da olumsuz yansıyor. Alım gücü azalan vatandaş, eskisi gibi sebze ve meyve de tüketemiyor.

Çiftçiler arazi toplulaştırmasından memnun değil

Sarayönü’nde Yukarı Mahalle sakinleri arazi toplulaştırma konusunda, yetkililerin, toplulaştırmaya başlamadan önce anlattıkları ile yapılan arazi toplulaştırma işinin birbiri ile örtüşmediğini iddia ederek arazi toplulaştırmasından memnun olmadıklarını ifade etti.

Nakliye sektörüne akaryakıt darbesi!

Benzin, mazot ve otogaza üst üste büyük zamlar geldi. Zamlar, pompaya yansıdı. Art arda gelen zamlar ardından yine aynı görüntüler yaşandı. Nakliyecilikten geçimini sağlayanlar ise durdurulamayan akaryakıt zamlarıyla nasıl başa çıkacağının yollarını arıyor.

OSB yönetimi belirlendi

Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) müteşebbis heyeti yönetim kurulunu belirledi. OSB Müdürlüğü’nün kuruluş protokolü tamamlanıp yönetim kurulunun oluşturulmasının ardından kararlar tescil için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunuldu.

OSB Yönetimi

Sarayönü için bir milat niteliği taşıyan toplantıda, yönetim kurulu, Fahrettin Kulu başkanlığında ve Nafiz Solak başkan vekilliğinde, Mustafa Arslan, Mahmut Keleş ve İbrahim Bozkurt Çağlayan’dan oluşturuldu. Müteşebbis heyet başkanlığına ise Sarayönü Kaymakamı Lütfullah Göktaş, başkan vekilliğinde, Belediye Başkanı Nafiz Solak oy birliği ile seçildi.

Tarihi varlıklar için seferberlik başlatıldı

Sarayönü’nde tarihi ve kültürüler varlıkların turizme kazandırılması için seferberlik başlatıldı. Yol çalışmaları esnasında ortaya çıkan inler Sarayönü Belediyesi’nin girişimleriyle Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna taşındı. Yapılan incelemelerin ardından inler kültür varlığı olarak tescil edildi. Öte yandan geçmişi Roma dönemine dayanan yapı kalıntılarının belirli bölgeler toplanıp açık hava arkeoloji müzeleri oluşturulması için çalışma başlatıldı. İlerleye süreçte Ladik mahallesindeki Roma döneminden beri kullanılan cıva madenlerinin de maden turizmine kazandırılması amaçlanıyor.