2022 de Konya’da 12 bin 839 kaza meydana geldi

2022 de Konya’da 12 bin 839 kaza meydana geldi
Konya'nın 2022 yılı kaza verileri açıklandı. Konya'da yılın 11 ayında toplam 12 bin 839 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 102 kişi öldü, 9 bin 21 kişi de yaralandı. Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar,...

Konya'nın 2022 yılı kaza verileri açıklandı. Konya'da yılın 11 ayında toplam 12 bin 839 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 102 kişi öldü, 9 bin 21 kişi de yaralandı. Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, “Konya’nın trafik kültürü zayıf” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı, Türkiye genelindeki kaza istatistiklerini açıkladı. Bütün uyarılara rağmen, Konya'da kazalar eksik olmadı. Alkollü araç kullanımı, hatalı sollama, aşırı hız ve daha birçok faktör, kazaları da beraberinde getirdi. 2022 verilerine göre Konya'da yılın 11 ayında toplam 12 bin 839 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 102 kişi öldü, 9 bin 21 kişi de yaralandı. Kazaların 5 bin 637'si ölümlü ve yaralanmalı, 7 bin 202'si ise maddi hasarlı oldu.

KİMSE KUSURA BAKMASIN KONYA SINIFTA KALDI! 

Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, trafik eğitiminde çok geride kalındığına dikkat çekti. “Sadece ehliyet vermekle iş bitmiyor” diyen Uçar, trafik kültürünün de Konya'da zayıf olduğuna dikkat çekti. Çoğu okulda trafik dersinin işlenmediğini, işlenen okullarda da derslere farklı branş öğretmenlerinin girdiğini kaydeden Uçar, “Kimse kusura bakmasın. Bu konuda sınıfta kaldık. Sadece ehliyet almak içir bir şeyler öğreniliyor. Bu yanlış. Eğitimlerin arttırılması gerekir. Toplumsal anlamda eksikliklerimiz var. Açık hava panolarında bilgilendirici çalışmalar yapılmalı. Toplumsal farkındalık arttırılmalı.” şeklinde konuştu.

TEDES'İN OLMADIĞI YERLERDE AŞIRI HIZ YAPILIYOR!

Konya'da birçok noktada TEDES kontrolünün olduğunu hatırlatan Uçar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TEDES olmasına rağmen, trafik kazasının en fazla olduğu iller arasında Konya da yer alıyor. Konya'da TEDES'in olmadığı yerlerde sürücüler, aşırı hız yapıyorlar. Emniyet kemerine yeteri önem verilmiyor. Sürücülerde ve araç içinde yolculuk yapanlarda bu kültür de oturtulamadı. Oysa emniyet kemeri hayat kurtarır. Mutlaka emniyet kemerinizi bağlayın. Araç içinde sürücü, ön yolcu ve arka yolcular da dahil olmak üzere herkes emniyet kemerini bağlamalı.

CEP TELEFONU DİKKATİ DAĞITIYOR!

Yolculuk boyunca cep telefonu ve dikkat dağıtıcı mobil cihazlardan uzak durulması gerektiğini dile getiren Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, son olarak şunları kaydetti: “Araç kullanırken güvenli bir yolculuk geçirmek için birtakım sorumlulukları yerine getirmemiz şart. Bunların en başında trafik kurallarına uymak, dikkatli olmak ve aracın kontrolünü sağlamayı zorlayacak hareketlerden kaçınmak geliyor. Çoğumuzun araç içinde kullanmaktan çekinmediği cep telefonları, aslında trafik kazalarının bir numaralı sorumlusu. Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak, telefona göz ucuyla bakmak ve benzeri hareketler sürücünün dikkatinin dağılmasına sebep olarak kaza riskini arttırabiliyor. Cep telefonuyla konuşan bir sürücü odaklanma sorunu yaşayabileceğinden hata yapması ve tehlikeli durumlara karşı önlem alması gecikebiliyor. Deneyimli bir sürücü olmanıza, cep telefonu kullanmaya alışık olmanıza da aldanmayın. Bu özellikler kazayı önlemeye yeterli olmayabiliyor. Aksine bu konuda iddialı olup da sıkça kaza yapan kişilerin oranı yüksek.