24 Kasım öncesi Seçmen Görüşleri

24 Kasım öncesi Seçmen Görüşleri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile seçimlerin 24 Haziran'a alınmasının ardından siyaset Türkiye'nin ve Sarayönü'nün tek gündem maddesi oldu. Kahvehanelerde, işyerlerinde, sokakta, kısacası her yerde seçimler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile seçimlerin 24 Haziran'a alınmasının ardından siyaset Türkiye'nin ve Sarayönü'nün tek gündem maddesi oldu. Kahvehanelerde, işyerlerinde, sokakta, kısacası her yerde seçimler konuşulurken, görüş farklılıklarından dolayı seçim sohbetleri uzan uzadıya tartışılıyor.

Sarayönü'nde seçmenlerin birçoğu ekonomik sıkıntılardan dert yanarken, vatandaşın yaşadığı sorunları seçimlerin çözmeyeceği görüşü hakim. Halkı büyük oranda çiftçilikle geçinen Sarayönü'nde seçmen sürekli mazot, gübre, yem gibi girdi maliyetlerine gelen bunaltıcı zamlardan şikayet ediyor. İşadamları da seçimlerin ülke üzerinde oluşturacağı etki noktasında farklı görüşleri paylaşıyor. İşte gruplar halinde görüştüğümüz Sarayönülü seçmenlerin, esnafların ve işadamlarının görüşleri:

Seçim çözüm değil

"Bizim seçime falan ihtiyacımız yok. Aslında siyasetçiler haddinden fazla yüz göz olmuş durumda. Ne saygı ne de terbiye kalmış. Hiç birisinde tutarlılık yok. A'dan z'ye tüm partilerin günü gününü tutmuyor. Dün siyah diyen bugün beyaz diyor. Ekonomi çökmüş durumda. Şimdi seçimler olunca devletin kasasından yine bir dünya para çıkacak. Kurumlara bakıyoruz kokuşmuş durumda. Siyasetçiler el ele verip memlekete nasıl bir çivi çakarız düşüncesini bir kenara bırakmış, onun yerini nasıl değiştiririz, bunu nasıl süreriz, adamımızı nasıl kollarız derdinde. Hiç kimse üzerine düşeni yapmıyor. Vatandaşından yöneticisine kadar tembellik hat safhada. Seçim bunların hangisini çözer. 16 yıldır aynı iktidar başımızda. Muhtemelen bu seçimden sonra da öyle olacak. Bu zamana kadar yapılan seçimler neyi çözdü."

Oyunlar seçimle bozulacak

"Ülkede bir istikrar var. Recep Tayyip Erdoğan kendi nefsi için bu işi yapsa uğraşmaz. Bir kenara çekilir. Canını ve ailesini ortaya koydu. Ülke üzerinde oynanan oyunlar var. Bu seçimler dışarıya karşı yapılıyor. Her şey zamlanıyor, dolar, benzin uçtu deniyor. Bu birilerinin ülkemiz üzerindeki oyunlarıdır. Biz de bunlara karşı liderimize destek vermek zorundayız. Recep Tayyip Erdoğan'ın arkasında olduğumuzu gösterirsek her şeyin düzeleceğine inanıyoruz. İnşallah her şey güzel olacak. Bu zor günlerden birlik ve beraberlik içinde çıkmamız lazım. Birbiriyle düşman olan ülkeler "Türkiye çöplüğünde dostuz" diyorlar. Bunlara karşı akıllı olmak lazım. Liderimizin arkasında durmazsak yarın bizim de arkamızda duracak bir ülke kalmaz."

Halk ayrıştırıldı

"Ülkede artık bir kan değişimine ihtiyaç var. Mevcut liderimiz her önüne gelene azarlıyor. Onun tarafındaysan iyisin ama aynı düşünceyi paylaşmıyorsan, ya vatan hainisin ya da Fetö'cü. İnsanlar iyice ayrıştırıldı. Bu böyle nasıl gidecek. İnsanlar çocuğumu bile azarlayamıyorken vatandaş sürekli azarlanıyor. Biz iktidarın el değiştireceği kanaatindeyiz. Bu yüzden erken seçimin olması iyi oldu. Ortadaki belirsizlik kalksın. Herkes önünü görsün."

Doğru yoldayız

"Dış ülkeler ülkemizde daha çok kaos ortamı yaratmak istiyordu. Erkene alındığı çok iyi oldu. Cumhurbaşkanımız oynanan oyunu bozdu. Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkmasını istiyoruz. Koltuğunu kaybetmekten korkmuyorsa cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olsun. Dış ülkeler erken seçim olacak diye çok rahatsız oldu. Bizim ülkemizde yapılacak seçimlerden onlara ne. Bizim ülkemizin menfaatine olmayacak işlerden onlar rahatsız olmaz. Demek ki doğru yoldayız. Seçimlerden sonra her şey düzelip rayına girecek."

Çiftçi sıkıntı yaşıyor

"Zaten bu zamana kadar iktidardalardı. Her istediklerini yapabiliyorlardı. Şimdi bu erken seçimin adı ne. Kendileri gününe kadar seçim yok dediler. Şimdi ortaya seçim çıktı. Seçim olacakta İyi Parti katılamayacak diye İyi Partiyi daha da parlatılır. CHP'de erken seçim olursa bende milletvekili verir grubunu kurdururum dedi. Zamanında yapılsa İyi Parti bu kadar parlamazdı. Bu seçime harcanacak paralar bizden çıkacak. Bizim işimiz zaten bitik. Mazot 6 liraya dayandı. Gübreye yüzde 20 ÖTV zammı geldi. Girdi maliyetlerinin hepsi artıyor ama çiftçinin buğdayı arpası eti sütü hala aynı fiyattan alınıyor. Koltuk sevdasını bıraksınlar. Çiftçinin esnafın sıkıntıları ile ilgilensinler. Şimdi bu seçime hiç gerek yoktu."

Ekonomi bitik, seçim çözüm değil

"Bu erken seçim kararına biz de şok olduk. Ekonomi bitik. Erken seçim olsa ne olmasa ne. Altının düşmesini beklerken yükselmeye devam ediyor. İnsanlar düğün yapamayacak duruma geldi. Ne olacak nasıl olacak bilemiyoruz. Ama inşallah iyi olmasını istiyoruz. Mutfak masraflarımıza, yakıt masraflarımıza, giyim, sağlık giderlerimize durmadan zam geliyor. Erken seçimin bu sorunlara çözüm olacağını düşünmüyoruz."

Beklenti oluşmuştu, iyi olacak

"Seçim, piyasaların önünü açacaktır. Ülkemizin alacağı önemli kararlar için erken seçim şartı. Seçimlerin çok erken dillendirilmesi piyasalarda bir beklentiye neden oldu. Seçimin ardından gelecek istikrar piyasadaki daralmayı ortadan kaldıracaktır. Bizim beklentimiz bu yönde. Seçimler gündemden çıktıktan sonra inşallah piyasa normale döner de herkes rahat bir nefes yoksa işimiz zor. Zamlar insanları çok fazla bunalttı. Emekliye, asgari ücretliye verilen zamlar daha üç gün geçmeden eriyor. İnşallah bu sorunlar çözülür."

Düşmanların oyunları bozuldu

"Ülkemiz üzerinde oyunlar oynanmaya başlamıştı. Bu seçimler 2019'da yapılsaydı o zamana kadar dış ülkeler yapacakları müdahalelerle ülkeyi istikrarsızlaştırıp dolaylı yönden bir darbe yapacaklardı. Her şeye durmadan zam gelmesi bundan dolayıdır. Oynanan oyunu gören Devlet Bahçeli ve Recep Tayyip Erdoğan, verdikleri kararla belki de ülkeyi çok büyük bir krizden kurtardı. Yabancı devletle ohal varken seçim yapılamaz diye bir yerlerini yırtıyor. Sanki ülkeyi yönetecek kendileriymiş gibi müdahale etmeye çalışıyorlar. Onlar neye karşı çıkarsa bizim onu yapmamız gerekir. Çünkü bizim iyiliğimizi hiç bir zaman istemezler. Aldığı bu kararla Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha şer odaklarının oyunlarını bertaraf etti."

Halkın başına patlayacak

"Cumhurbaşkanı kendi açıkladı zaten büyük bir depreme karşı önlem alıyoruz diye. Hükümet iyi, ekonomi iyi ise niye erken seçime gidiyoruz. Kötüydü niye aynı adamı seçeceğiz. Maliye bakanı kendisi söyledi gemi su alıyor diye. Kefensiz yatan atalarımızın kanlarıyla sulanan bu ülkenin yönetim şeklinin değişmesine karşıyız. Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsına değil ama ilkelerine karşıyız. Bizi çok büyük bir ekonomik kriz bekliyor. Kim kazanırsa kazansın elinde patlayacak. Daha doğrusu halkın başında patlayacak. Daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi diyorsa 16 yıldır tek başına iktidardaydı. Her istediğini yapabilirdi. Neden yapmadı."

Damarlar iyice tıkandı

"Temmuzda devletin faiz ödemesi var. Buda büyük ihtimalle ekonomide bir sarsıntıya neden olacak. Seçimler 2019 yılında olsa bu seçimin altından kalkamayabilirlerdi. Damarlar iyice tıkandı, piyasa iyice şişti. Ekonomi yönetilemeyecek duruma geldi. Bu bir yerden patlak verecek. Ekonominin durumunu gündemden uzaklaştırmak için seçimler gündeme getirildi. Seçimlerin 24 Haziran'da yapılacak olması bu ülkeye hiç bir kazanım sağlamaz. Seçimin ertesi günü patlama noktasına gelen ekonomi yine vatandaşın önüne gelecek. Sandıktan her kim çıkarsa işi çok zor."

Erken seçim kurtuluş olacak

"Piyasalarda şu anda hiç kimse önünü göremiyor. Büyük bir toz bulutu hakim. Ülkemiz ekonomik yönden sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Hem içerden hem de dışarıdan ülkemiz üzerinde planlanan hesapların gerçekleştirilebilmesi için her yönden sıkıştırma var. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilecek olması ve bunun piyasalarda olumlu etki sağlayacağının kamuoyunda hakim olması seçimlerin bir an önce yapılması için büyük bir beklentiye neden olmuştu. Bu nedenle seçimlerin erkene alındığı iyi oldu. Seçimler ekene alınmamış olsaydı 2019 seçimlerine kadar ülkemiz daha büyük bir kaos ortamına sürüklenebilirdi. Seçimlerin ardından bulutlar dağılacak ve herkes önünü görecek. Seçimleri kazanan taraf yüksek bir oyla göreve gelirse güven ve istikrar açısından da daha iyi olur."

Kimse önünü göremiyor

"Ülkemizde seçimlerin dillenmesi büyük beklentilere neden oldu. Ülkemiz 17 ay daha seçimleri bekleyemezdi. Bekleyecek olsaydı büyük bir kaos oluşurdu. Seçimlerin erkene çekilmesi yerinde bir karar oldu. Şu anda hakim olan belirsizlik ortamı, işadamlarının, esnafın ve dahi vatandaşların karamsarlığa düşmesine neden oluyor. Kimsi şu anda hiç bir hamlede bulunmak istemiyor. Herkes seçimleri bekliyor. Seçimlerin ardından iyi veya kötü herkes önünü görebilir. Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanma ihtimali yüksek. Kazanamayacağını düşündüğümüzde de çok büyük bir sıkıntı olacağını düşünülmüyor. Özellikle Sarayönü'nde sektörler temel ihtiyaç ürünlerine yönelik olduğu için oluşabilecek krizler, tahıl ve un sektörünü diğer sektörler kadar etkilemez. Seçimlerin ardından suların durulmasını ve ekonominin nabzının düşmesini bekliyoruz."

Restleşmelerle sonuca varılamaz

"Hükümetin işi çok zor. Ak Parti'nin yanında sadece MHP kaldı. MHP'yi de İyi Parti böldü. İttifak muhalefete yarayacak gibi görünüyor. Yatırım uzmanları piyasalara çok karamsar bakıyor. Doların kısa süre içerisinde 4,5 lirayı göreceği seçimlerden sonra ise 5 lirayı bulacağı söyleniyor. Bir ülke her şeye rest çekerek nereye kadar idare edilebilir. Şu anda ekonomi bataklığı herkesi içine doğru çekiyor. Seçim ise bunların hiçbirine çözüm değil. Özgür bir milletiz ama özgürlükte ekonomi ile kaimdir. Bugün karşımızda gelişmemizi istemeyen bir Amerika ve Avrupa var. Çünkü onların pazarı durumundayız ve onlarda pazarı olan bir ülkenin rakibi haline gelmesini istemezler. Şu da var; dere geçerken at değiştirilmez ama acilen bir şeyler yapılması gerekiyor. İyi niyetle kendi gayretlerimizle bu ülkeyi düze çıkarmalıyız. Bizim bizden başka kimsemiz yok. Layık olduğumuz şekilde yönetiliriz ama yönetilirken de terbiye ediliriz."