30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI

Önemli günlerin geçmişi anlayıp geleceğe güvenle ilerlemede büyük yararları vardır. Tarihsel olayların önemi çok büyüktür.

Osmanlının son dönemindeki bitmek bilmeyen savaşlarda, dillere destan Çanakkale Savaşında, canını siper eden, yüzlerce canımız Kurtuluş Savaşının tüm cephelerinde, kanları canları sayesinde alnımızın akıyla çıktığımız tüm savaşlar...

Ve son olarak Büyük Taarruz...

CEPHEDE nasıl tek ruh, hatta tek beden olup birbirlerinin elleri, kolları, gözleri oldular. Biz bu kadar savaşı birliğimiz sayesinde kazandık. Tüm şehitlerimizin mekanları cennet olsun.

BASTIĞIN yerleri "toprak"diyerek geçme, tanı

DÜŞÜN altındaki binlerce kefensiz yatanı

SEN şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı

VERME, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

(Mehmet Âkif ERSOY İstiklâl Marşı 6. kıta)...

BAŞKOMUTAN Gazi Mustafa Kemal Paşa 26. Ağustos. 1922 cuma sabahı, Büyük Taarruz emrini vermiştir. Yanında Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Kumandanı İsmet İnönü vardı.

Muharebeyi yakından izlemek için, Kocatepedeki gözetleme yerine çıkmışlardır. Tarihi Büyük Taarruz burada başlamıştır...

(Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı. Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu. Bıraksalar, ince uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak, Kocatepe'den, Afyon ovasına atlayacaktı. Nazım Hikmet. )

Savaş birkaç gün içinde başarıya ulaştı. 30 Ağustos 1922 günü, Başkomutan tarafından yönetilen çok önemli.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi sonucunda, Yunan ordusunun büyük kuvvetleri yok edildi. 31 Ağustos günü, Mustafa Kemal Atatürk, "Ordular!ilk hedefiniz Akdenizdir İleri!. . emrini verdi.

Böylece Yunanlılar, cephenin her yanından, hızla kovalanmaya başlandı. Türk Ordusunun bu hızı karşısında onbinlerce Yunanlı teslim olurken, kaçabilenler dehşet verici eylemlerini sürdürüyorlardı.

Sonunda, 9 Eylülde İzmir, 11 Eylülde Bursa kuşatıldı. Yunan Donanmasının, Ege Denizindeki boşuna çabaları, yarar vermedi. 18 Eylülde Anadolu'da tek Yunan eri kalmadı. Böylece Büyük Taarruz, akıllara durgunluk verecek bir hızla, çok üstün başarıyla sonuçlandı.

Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Ulusuna, vatanın düşmandan kurtarıldığı müjdesini verdi. BU SAVAŞ, mazlum bir ulusun şahlanışıydı.

BU SAVAŞ, saldırgan bir düşmanın ezilişiydi. Böylece vatan toprakları düşmandan temizlenmiş oldu. Bağımsızlık kazanıldı.

30 AĞUSTOS,  tarihsel günlerimizin en önemlilerindendir. Varoluşumuzun özgürlüğümüzün büyük simgesidir.

30 AĞUSTOS,  tüm ülkenin seferber olduğu bağımsızlık mücadelesinin, vatan sevgisinin tüm dünyaya yayıldığı bir dönem olarak tarihe geçmiştir. 30 AĞUSTOSUN en güzel yorumunu, bugünü yaratan Komutan ve sonradan Devlet Adamlığının da en iyi örneğini vermiş olan, ATATÜRK yapmıştır.

30 Ağustos Zafer Bayramımızın 99. yılı kutlu olsun. Bu mutlu, gururlu yıldönümlerine tekrar kavuşmak dileğiyle.

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve şehitlerimizi dua ve saygıyla anıyoruz...

SAYGILARIMLA...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mebruke BİCAN Arşivi

SEVGİ

28 Şubat 2024 Çarşamba 22:17