30’lu yumurta 70 liraya dayandı

30’lu yumurta 70 liraya dayandı
7’den 70’e her ürüne zam gelmeye devam ediyor. Temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışı hem vatandaşın bütçesini zorluyor hem de canını sıkıyor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});]]>Temel tüketim ürünlerinden...

7’den 70’e her ürüne zam gelmeye devam ediyor. Temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışı hem vatandaşın bütçesini zorluyor hem de canını sıkıyor.

Temel tüketim ürünlerinden son olarak yumurtaya zam geldi. Kısa bir süre önce 50-55 liraya satılan 30’lu yumurta 60 liraya dayanmıştı. 1 ay geçmeden yumurtaya bir zam daha geldi. Bazı marketler, dönem dönem indirim yapsa da yumurtanın ortalama fiyatı 70-75 lirayı buldu.

Geçtiğimiz aylarda 30’lu yumurtanın fiyatı 50 liraya kadar gerilemişti. Daha sonraki süreçte kademeli olarak fiyat artışı yaşandı. 2021 yılının bu dönemlerinde 30’lu yumurta 35-40 liradan satılıyordu. Son gelen zamma gerekçe olarak ise girdi maliyetlerinde ki yükseliş gösteriliyor. Üreticiler artan yem fiyatlarının altında ezilirken çareyi ürünlere zam yapmakta buldu. Yem, elektrik ve su fiyatları artınca üreticinin giderleri iki katına çıktı.

Girdi maliyetlerinin artması ise vatandaşlara zam olarak yansıdı. Geçen sene 120 -125 TL’den alınan hayvan yemi, bu yıl 300 lirayı aştı. Girdi maliyetleri altında ezilen hayvan üreticilerinin önemli bir bölümü de ya üretim kapasitesini düşürüyor ya da çiftliğini kapatmak zorunda kalıyor.

Ayrıca semt pazarlarında da yumurta fiyatı arttı. Genelde marketlere göre daha ucuza yumurtanın satıldığı pazarlarda da yumurtanın fiyatı kalite ve büyüklüğüne göre 50-55 lira arasında değişiyor. Kısa süre önce pazarlarda yumurtanın fiyatı 40 ile 45 lira arasında değişiyordu.

Sarayönü Konya’ya göre daha ucuz

Sarayönü’nde görev yapan pazarlamacılardan Hasan Kasap, Sarayönü’nün Konya’ya göre daha ucuz olduğunu, haftalık ev alışverişinin büyük çoğunluğunu Sarayönü’nden yaptığını belirtti. Konya’da yaşayan Kasap, son bir yılda hemen hemen tüm ürünlerin fiyatlarının en az ikiye katladığını belirterek, “Ülkemizde yaşanan enflasyon neticesinde son bir yılda hemen hemen tüm ürünlerin fiyatları en az ikiye katladı. Ailesini geçindirmekle mükellef vatandaşlar ise, ürünler nerede ucuz ise orayı tercih ediyorlar.

Sarayönü’ne haftada en az bir kez ürün getirmek için geliyorum. Gelmişken de muhakkak alışverişimi yaparım çünkü Sarayönü, Konya Merkeze göre oldukça ucuz. Yumurtanın kolisi Konya’da 70 lirayı geçerken, Sarayönü’nde 60 lira. Sarayönü’nün daha ucuz olmasında maliyetlerin düşüklüğü bir etken.

Dükkan kirası, eleman giderleri vs Konya merkeze göre oldukça düşük. Benim gibi Konya’dan Sarayönü’ne işe gelip giden, ev geçindiren çalışanlara tavsiyem en azından mutfak alışverişlerini kesinlikle Sarayönü’nden yapmaları. Çünkü ay sonunda cüzdana bakınca fark bariz belli oluyor.” şeklinde konuştu.