51 gün sonra dükkanı açtılar

51 gün sonra dükkanı açtılar
Sarayönü’nde yaklaşık 2 aydır yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında iş yerleri geçici süre ile kapanan berber ve kuaför salonları yeniden hizmet vermeye başladı.Corona virüsü tedbirleri kapsamında 21 Mart’ta...

Sarayönü’nde yaklaşık 2 aydır yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında iş yerleri geçici süre ile kapanan berber ve kuaför salonları yeniden hizmet vermeye başladı.

Corona virüsü tedbirleri kapsamında 21 Mart’ta kapatılan berberler ve kuaförler 51 gün sonra iş başı yaptı. Kontrollü normalleşme kapsamında açılan berberler ilk müşterilerini almaya başladı. Sabah 09.00 itibariyle açılan berberler randevu usulü gelen ilk müşterilerini tıraş etti.

‘BİZİM İÇİN ZOR BİR SINAVDI’

İlk müşterileri alan Berber Murat Kökez  “Bugün işimize başladık. İlk müşterimiz aldık 51 gün sonra. Tüm hijyen kurallarına uyarak, tek kullanımlık ürünler kullanıyoruz. Açıklanan tedbirlere uyarak saç traşlarını yapacağız.

Şimdiye kadar vatandaşlar traş olamadıkları için sıkıntılar yaşadı.  Şimdi önümüzdeki günlerde yoğun bir mesai bizi bekliyor. Malum önümüzde Ramazan Bayramı da var” dedi.

Randevulu sistemle ilk müşteri olan vatandaş ise, “Bizim için psikolojik sınavdı. Berberlerin açılacağını öğrenir öğrenmez randevumu aldım. İlk müşteri olmak mutluluk verici” diye konuştu.

‘SIKINTI YAŞAMAYA BAŞLAMIŞTIK’

Tekrar çalışmaya başlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren berber Mehmet Büyüksarı “2 ay kapalı olduğumuz için hayatımız altüst oldu. İki ay boyunca hirbir destek alamadım. Esnaf desteği adında dağıtılan bin TL yardımından da yararlanamadık.

Pazartesi günü ilk işe bismillah dedik sağolsun belediye ekipleri açar açmaz geldi dezenfektan işlerini hallettiler. Belediye Başkanımız Nafiz Solak, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Hasan Koçaş sağolsun siperlikleri gönderdiler. Müşterilerimizin sağlığı için herşeyin tek kullanımlığını aldık biraz masraflı ama herşey müşterilerimiz için. Sağlık bakanlığı kuralları çerçevesinde faaliyete başladık” açıklamalarında bulundu

‘DEVLET BİZİ FAİZE YÖNLENDİRDİ’

Bir diğer Sarayönü esnafı berber Taner Atay “Kapalı süreçte maddi manevi yıprandık. Bin liralık destekten alamadık alanı da hiç görmedim. Bu paralar kime gitti onu da bilmiyoruz. Büyükşehir belediyesi 500 tl lik MARKET alışveriş çeki yolladı. Ben 40 yaşındayım şu ana kadar faizle uğraşmadım devlet bizi bu süreçte faize yönlendirdi. İş verenlere az da olsa bir miktar yardım yaptı çalışanlarıma hiç bişey vermedi.

Belediye ve Esnaf Odası sağolsun dezenfekte işlerini hallettiler. Esnaf sanatkarlar odası tüm çalışanlara siperlik verdi. Belediye sadece işletme sahibiyim diye bana verdi. Saat 21.00’da kapatma olayı biraz anlamsız olmuş Ramazanda olduğumuz için zaten saat 19.30 da kapatır evime giderim açmam bir daha” şeklinde konuştu.

KUAFÖRLERDE YENİ DÖNEM KURALLARI

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı tedbirlere göre kuaförler ve güzellik salonlarında yeni dönemin kuralları şöyle:

*İş yerinde kalabalık oluşmasını engellemek için, müşteriler randevu ile kabul edilmelidir. Müşterilerin randevu saatinde gelmeleri istenmelidir.

*Müşteriye olabildiğince az sayıda personel ile hizmet verilmeli ve bunlar kayıt altına alınmalıdır. Bu uygulama, müşterinin ya da personelin COVID-19 çıkması durumunda temaslı taramasını kolaylaştıracaktır.

*İş yerinin dışında da sosyal mesafe korunmalı, kalabalık olmasını engelleyecek önlemler alınmalıdır.

*İş yerinde hizmet verilecek koltuk/ birim sayısı, kişiler arası sosyal mesafeyi koruyacak şekilde (örneğin koltuk sayıları azaltılmalı, birer koltuk atlanarak müşteri oturtulmalı) düzenlenmelidir.

MASKESİZ MÜŞTERİ ALINMAYACAK

*İş yerindeki koltuk/birim sayısı kadar içeriye müşteri kabul edilmelidir.

*İş yerine maskesiz müşteri alınmamalıdır. Müşteriler işlem esnasına kadar maske kullanmalı, ancak yapılacak işlemin özelliğine göre kısa süreli maskeyi çıkarabilir.

*İş yerine müşteri ve çalışan dışında kimse bulunmamalı, misafir alınmamalıdır.

*İş yeri içinde su ve sabuna erişim kolay olmalı ve burada tek kullanımlık kâğıt havlular bulundurulmalıdır.

*İş yeri girişinde müşteriler tarafından kullanılmak üzere el antiseptiği bulundurulmalı ve sürekliliği sağlanmalıdır.

*Müşteriler, iş yerine girmesini takiben ellerini yıkaması ya da el antiseptiği kullanması konusunda uyarılmalıdır.

*İş yerinde satışa sunulan şampuan, kozmetik gibi ürünleri mümkün olduğunca cam veya tezgâhların arkasında korumaya alınmalıdır, ortalıkta bırakılmamalıdır.