Açlık sınırı 2.516 TL oldu!

Açlık sınırı 2.516 TL oldu!
Türk-İş’in araştırmasına göre, Kasım ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517 lira, yoksulluk sınırı 8 bin 198 lira oldu.Kasım ayında gıdadaki fiyat artışı yüzde 1,39 olurken, 12 aylık gıda enflasyonu...

Türk-İş’in araştırmasına göre, Kasım ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517 lira, yoksulluk sınırı 8 bin 198 lira oldu.

Kasım ayında gıdadaki fiyat artışı yüzde 1,39 olurken, 12 aylık gıda enflasyonu da yüzde 19,68 olarak gerçekleşti. Gıdadaki yıllık enflasyon ise yüzde 15,47 oldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu ( TÜRK-İŞ) tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak için her ay yapılan “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Kasım ayı sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırma sonuçları dar ve sabit gelirli vatandaşların geçim şartlarının her gün biraz daha zorlaştığını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gereken gıda harcama tutarını ifade eden ‘ açlık sınırı’ 2 bin 517 liraya yükseldi. Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri diğer ihtiyaçlar için harcama tutarını ifade eden ‘yoksulluk sınırı’ ise 8 bin 198 liraya yükseldi. Bekâr bir çalışanın aylık ‘yaşama maliyeti’ de 3 bin 73 lira olarak kaydedildi.

 

MUTFAKTAKİ YANGIN GİDEREK BÜYÜYOR

Mutfaktaki yangınının her geçen büyüdüğü araştırma sonuçları ile ortaya çıktı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması önceki yıla göre 414 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 348 TL arttı. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 19,68 olarak kaydedilirken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 15,47 olarak hesaplandı.

“AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİN HALA ÜSTÜNDE”

Araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulunan Türk-İş Yönetim Kurulu, dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim şartlarının gün geçtikçe ağırlaştığını belirterek, “Dört kişilik ailenin açlık sınırı asgari ücretin üstünde olmaya devam etmektedir. Ücretli çalışanlar ve emeklilerinin daha fazla fedakârlık yapacak gücü kalmamıştır” ifadelerini kullandı.