Ad soyad mağduriyetine büyük kolaylık

Ad soyad mağduriyetine büyük kolaylık
Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, isteyen artık rencide edici ad ve soyadını ya da imla hatalarını mahkemeye gitmeden Nüfus Müdürlüğü vasıtası ile bir dilekçeyle düzeltebilecek.Soyadı Kanunu'na aykırı...

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, isteyen artık rencide edici ad ve soyadını ya da imla hatalarını mahkemeye gitmeden Nüfus Müdürlüğü vasıtası ile bir dilekçeyle düzeltebilecek.

Soyadı Kanunu'na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ya da "döndü, satılmış, danabaş, çakal" gibi rencide edici ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek.

İsim ve soyadı değiştirmedeki ağır bürokrasi kaldırılıyor. En az 6 ay süren, mahkeme masrafı, 2 tanık, savcı ve nüfus memurunun olumlu görüşü ile hakim kararı gerektiren isim değişikliği davaları iki yıl uygulanmayacak ve nüfus memurlukları bir dilekçe ile bu işlemi yapacak. Bu şekilde değişiklik yapmak isteyen vatandaşlara iki yıl süre tanındı. İki yılın sonra bu uygulama sona erecek.

Müracaat Nüfus Müdürlüğüne

Dava açmadan ad ve soyad değişikliğinin kapsamı hakkında bilgi veren Sarayönü Nüfus Müdürü Abdulkadir Şahin, yaptığı açıklamada, "Kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. Maddede atıf yapılan Soyadı Kanunu'nun 3. Maddesi ise; Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz şeklindedir." dedi.

Yazım hataları düzeltilebilecek

Ad ve soyadda imla hatası veya yazım yanlışı bulunması durumunu ele alan Şahin, "İsimde yanlış bir harfin kullanılması veya yanlış noktalama nedeniyle anlam kayması bulunması durumlarında bu hata mahkeme kararına gerek olmaksızın düzeltilebilir. İsmin "Mehmet" yerine "Mehmek", soyadın "Güngören" yerine "Günğören" şeklinde yazılmış olması gibi durumlar buna örnektir." şeklinde konuştu.

Keyfi değişim olmayacak

Rencide edici, gülünç ad ve soyadların değişikliğine de değinen Abdulkadir Şahin şunları söyledi: Düzenlemede atıf yapılan Soyadı Kanunu 3. maddesinde iğrenç ve gülünç olan soyadların kullanılamayacağı belirtilmiştir. Buna göre, toplumsal kabullere göre yapılacak bir değerlendirme ile objektif olarak isim veya soyadın iğrenç veya gülünç olduğu sonucuna varılabiliyorsa mahkeme kararı olmadan değişiklik yapılabilecektir. Bu durumda yeni bir isim veya soyad alınacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, buradaki objektif değerlendirmedir. Kişinin kendi adı veya soyadı ile duygusal bir bağ kuramamış olması, kendisinde olumsuz çağrışımlar yapması, sosyal yaşamında başka bir isimle tanınması veya isminin yanına başka bir isim ekletmek istemesi gibi durumlarda mahkeme kararı olmadan ad ve soyad değişikliği mümkün olmayacaktır."