Ağaçlar için budama zamanı

Ağaçlar için budama zamanı
Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için her yıl budamanın da yapılması gerekiyor.Ağaçların düzenli ve kuvvetli dal ve yaprak meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten...

Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için her yıl budamanın da yapılması gerekiyor.

Ağaçların düzenli ve kuvvetli dal ve yaprak meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri için yapılması gereken budama çalışmalarının ise tam zamanı.

“Geç kalmayın”

Meyve ağaçları için budamanın hayati önem taşıdığı belirten Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Yusuf Öztürk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur.

Kışları çok soğuk geçen ilçemizde budama yerlerinin soğuktan zarar görmemesi için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmak gerekir. Yani şu içinde bulunduğumuz günler budama için çok uygun. Budama yapılmayan ağaçlarda; taç düzensiz gelişir, fazla verim nedeniyle dallar kırılır, küçük ve kalitesiz meyve oluşur, sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz, kısa zamanda verim düşer, ürün bir yıl var ve bir yıl yok görülür. Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.”

“Sadece budamayla bitmiyor”

Budama sonrası bakım önlemlerinin budamanın başarılı olması için çok önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, “Budama sonrası bakım önlemlerinin başında budama yüzeylerinin koruyucu macunla kapatılmasıdır. Bunun yanında çam katranı v.b koruyucu maddeler kullanılabilir. Bakım önlemleri koruyucu macun işlemiyle sona ermez. Budama sonrasında ağaçlar tahrik olurlar ve hayatiyeti devam etmek için kök sistemindeki besin elementlerini harcamak maksadıyla bol sürgün verirler. Oluşan sürgünlerin ağacın formunun istediğimiz şekilde olması için doğru yönlendirilmesi gerekmektedir. Kök ve gövde üzerindeki sürgünler derhal alınmalıdır. Aksi takdirde ağaçlarda tepe çökmeleri oluşur. Bu hadise ağacın ölümüne zemin hazırlar ve budamayı başarısız kılar.” dedi.