AİDS hayatları karartır

AİDS hayatları karartır
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkan Vekili ve Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, Dünya AİDS günü sebebiyle insanlığın kabusu olan bu hastalık hakkında bilgi verdi.HIV Enfeksiyonunun 1980’li yıllardan...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkan Vekili ve Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Uzunay, Dünya AİDS günü sebebiyle insanlığın kabusu olan bu hastalık hakkında bilgi verdi.

HIV Enfeksiyonunun 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görüldüğünü anlatan Dr. Uzunay, “En sık bulaşma yolu korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olmaktadır. HIV Enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmaktadır. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulaşıcılığı da engellemekte, HIV(+) anne ve babadan, HIV(-) bebek doğabilmektedir. Ancak hastalığın aşısı bulunmamaktadır.” dedi.

Ülkemizde artış görülüyor

HIV’in önlenebilir bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Uzunay, “Önlenebilir bir hastalık olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkânlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir.” şeklinde konuştu.

Yüzde 80’i erkekler

Erkekler arasında bu hastalığın daha yaygın olduğunu ifade eden Dr. Uzunay şöyle konuştu: “Bakanlığımıza 1985’den günümüze kadar toplam 22 bin 345 HIV(+) kişi bildirimi yapılmıştır. Vakaların yaklaşık %80’i erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 25-29 ve 30-34 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık %17’si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır. Bireylerin ayırımcılık ve damgalanmaya uğramalarına engel olmak üzere, birimlerimiz tarafından yapılan bildirimler kodlu bir şekilde yapılmaktadır. Kişilerin bilgileri üçüncü kişiler ile kesinlikle paylaşılmamaktadır. Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır.”