AK Parti seçim barajı kararını verdi!

AK Parti seçim barajı kararını verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kurmayları ile yaptığı ‘uyum paketi’ toplantısında yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine sıcak bakılmadığı öğrenildi.Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin 6 ayrı yasada...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kurmayları ile yaptığı ‘uyum paketi’ toplantısında yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine sıcak bakılmadığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ilişkin 6 ayrı yasada yapılacak uyum düzenlemeleri konusunda hazırlanan pakette sona gelindi. Seçimleri düzenleyen yasalarda, referandumda kabul edilen anayasa değişiklikleri doğrultusunda uyumu içeren paketin kısa süre içinde Meclis gündemine getirileceği öğrenildi.

Alternatifli hazırlanan paketle, kısa süre içinde Meclis gündemine getirilecek uyum düzenlemeleri şöyle:

18 YAŞ MONTE EDİLECEK

Milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesine bağlı olarak, tüm seçim yasalarına 18 yaş monte edilecek. Belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine 18 yaşını doldurmuş kişiler katılabilecek.

Cumhurbaşkanı adayları, seçimlere kendisini aday gösteren parti amblemi altında girecek. Seçim kampanyası partisinin logosu, bayrağı ve amblemini kullanabilecek.

YÜZDE 10 KORUNACAK

Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıda, seçim ittifakları ve yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesi konusunda detaylı bir görüşme yapılmadığı öğrenildi. Parti yönetiminin yüzde 10’luk seçim barajının düşürülmesine sıcak bakmadığı belirtilirken, daraltılmış bölge seçim sisteminin getirilmesi durumunda barajın düşürülmesine ihtiyaç kalmayacağı görüşünün de dile getirildiği kaydedildi.

İTTİFAKA AYRI PAKET

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği seçim ittifakları konusunda ise ilerleyen zamanlarda ayrı bir çalışma yapılabileceği belirtildi. AK Parti kurmayları, bu süreçte, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile Başbakan Binali Yıldırım’ın bir araya gelebileceğini veya Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bahçeli ile bizzat görüşebileceğini kaydetti. MHP ile AK Parti’nin hukukçularının ortak bir çalışma yapabileceği ifade ediliyor.