Alternatif ürünler çiftçinin gelirini arttırıyor

Alternatif ürünler çiftçinin gelirini arttırıyor
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı ve Ziraat Odası Danışmanlık Hizmet Birimi Kurşunlu Mahallesinde “Aronya” yetiştiriciliği yapan küçük aile işletmesini ziyaret ederek bilgi aldı.İşletme sahibi 6 yıl önce işini bırakarak...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı ve Ziraat Odası Danışmanlık Hizmet Birimi Kurşunlu Mahallesinde “Aronya” yetiştiriciliği yapan küçük aile işletmesini ziyaret ederek bilgi aldı.

İşletme sahibi 6 yıl önce işini bırakarak Aronya yetiştiriciliği işine girdi. Pandemi nedeniyle doğal ürünlere artan talep doğrultusuyla kanser ve diyabet hastalarının Aronya’ya taleplerinin artmasından ve satış fiyatının yüksek olmasında üretime başladı.

Danışmanlar, ürünün yetiştiricliği hakkında yaptığı açıklamada şu bilgileri bedri:

“Üretimin zahmetsiz olmasından, pazarlamasını ise sosyal medya ve kurmuş olduğu internet sitesi üzerinden yapmaktadır. Aronya’nın satışı sadece yaş meyve olarak değil kurutulmuş, reçeli, sirkesi, çayı ve dondurulmuş olarak tüketiciye ulaştırılıyor Ayrıca. fidan üretimi yaparak Aronya yetiştirmek isteyenlere satış yapmaktadır.

Aronya bitkisi, sert iklim koşullarına karşı oldukça dirençli bir bitki türüdür. Toprak isteği bakımından ise toprak skalası geniştir. Ph koşulları 5.2-8 arasında yetişebilir. İlkbahar döneminde dikimi yapılan Aronya bitkisinin Ağustos ayında hasadı yapılır. İstenilen verim aralığına ise 3. yılında ulaşmaktadır. Aşırı gübre isteğinin olmamasının yanında suya hassas bir bitkidir.

Aronya bitkisinin faydaları ise; halk arasında kanserle mücadelede, soğuk algınlığı, bağırsak, mide hastalıklarında, kronik iltihaplanmalarda, karaciğer bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda içerisindeki antioksidan miktarı yönünden zengin bir bitkidir.  Satış fiyatının yüksek olmasından dolayı üreticiler açısından cazip bir konuma gelmiştir.

Konya Büyükşehir Belediyemizin Üretmek Sizden Destek Büyükşehirden projesiyle %50 hibe desteği ile Aronya fidanı dağıtımı yapılacaktır. Müraacat etmek isteyen çiftçilerimiz 1-31 temmuz tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı ve Ziraat Odası Danışmanlık Hizmet Birimi olarak bizi işletmesinde ağırlayan Tahsin ve Havva Tosun çiftçilerimize teşekkür ederiz.”