Çiftçi tarlasını gübresiz ekti

Sarayönü'nde tarlaların yeni ekim sezonu hayli sorunlu devam ediyor. Geçen sene yaşanan kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması neticesinde birçok çiftçi, ekim yaparken gübre kullanamadı.Üre gübrenin fiyatı son bir yılda yüzde...

Sarayönü'nde tarlaların yeni ekim sezonu hayli sorunlu devam ediyor. Geçen sene yaşanan kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması neticesinde birçok çiftçi, ekim yaparken gübre kullanamadı.

Üre gübrenin fiyatı son bir yılda yüzde 500 arttığı için gübre atmadan buğday tohumu eken çiftçiler, yöneticilere tepki gösterdi.

Sarayönü’nde çiftçiler durmadan yükselen gübre maliyetleri nedeniyle tarlasını gübresiz ekmek zorunda kalıyor.

Sorunlarını anlatan çiftçiler, "Bu sene kimse ekmek bulamayacak" dedi. Gübresiz ekim nedeniyle buğday verimi ve kalitesinde çok ciddi kayıp olacağına dikkat çeken üreticiler, "Yeni bir gıda krizi daha yaklaşıyor. Buğday olmazsa ekmek de olmaz. Gübresiz ekimi önleyin, çiftçiye gübre tedarik edip destek verin diye diye dilimizde tüy bitti. Bakanlığın geçtiğimiz aylarda açıklamış olduğu dekara kuraklık desteği de yatırılmadı.

Gübre tedarikçileri de vade ile çalışmıyor artık. Ya nakit para istiyor ya da kredi kartı. Çiftçilerin bu maliyetleri karşılaması mümkün değil. Destekte olmadığı için birçoğumuz gübre kullanamadık. Sadece yüzde 20’lik bir kesim gübre kullandı. Onlarda geçen sene kullandığı miktarın dörtte birini ancak kullanabildi. Çok ciddi bir gıda sıkıntısı bizleri bekliyor. İşimiz tam anlamıyla Allah’a kaldı. Eğer bu sene istenilen düzeyde yağışlar olmazsa hepimizi gerçek anlamda çok zor bir sene bekliyor.” şeklinde konuştu.

"Bu maliyetleri karşılayamam"

Sarayönü’nün Başhüyük mahallesinde üreticilik yapan çiftçiler de şunları söyledi:

"Bu sene zorlukla olsa da buğday tohumu aldık ama gübre alamıyoruz fiyat çok arttığı için. Mecburen gübre kullanmadan ekim yaptık. Bu da rekolteyi etkileyecek. Dönüme 500-600 kilogram ürün aldığımız yerde verim dönüme 250-300 kilograma kadar düşecek. Bu sene rezil olduk. Gübrede indirim bekliyoruz, maliyetimizi düşürün yeter. Tarlamıza gübre atamıyoruz.

Ekmeğe muhtaç olacağız bu sene. Vatandaşlar da her şeye hazırlıklı olsun. Gübre kullananlar dönüme 100 kilogram gübre kullandı. Maliyet 900 lira demek. Geçtiğimiz yıl çok sıkıntılı bir yıldı ona rağmen dönüme 400 kilo gübre kullanmıştık. 250-300 dönüm tarla ekiyoruz. Ortalama 250 bin lira masraf olacak. Bu maliyeti kaldıramayız. Eskiden gübreyi borçla alabiliyorduk, bu sene gübreci peşin olmadan gübre vermiyor. Tarım Kredi Kooperatifine de borcumuz olduğu için oradan gübre alamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Allah yardımcımız olsun."

Tarım-Hayvancılık Haberleri