Çiftçilerin kimyasal gübre kullanımı azaldı

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi’nin yaptığı incelemeler neticesinde fiyatlarından dolayı kimyasal gübre kullanımının azaldığını bunun yerine organik gübre kullanımının...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi’nin yaptığı incelemeler neticesinde fiyatlarından dolayı kimyasal gübre kullanımının azaldığını bunun yerine organik gübre kullanımının arttığını tespit etti.

Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Bu sene gübre fiyatlarındaki artıştan dolayı çiftçilerimiz alt gübre ve üst gübre olarak katı organik ve organomineral gübreler ve ayrıca sıvı gübrelere yönelimi arttı.

Gübre fiyatlarının artmasından dolayı alternatif olarak dekara maliyeti daha az olan gübrelere ve devlet desteğinin de artması sonucu çiftçilerimizin uzun süredir yoğun bir şekilde gübreleme yaptığı tarlalarda topraktaki organik maddeyi de arttırmak amaçlı katı organik ve organomineral gübrelere talep arttı.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi olarak bu hafta danışmanlık hizmeti verdiğimiz Rıfkı Çiğdem’i gübre atarken tarlasında ziyaret ettik.

Tarlasında ziyarette bulunduğumuz çiftçimiz Arpa ve Buğday da üst gübreleme olarak sıvı gübreyi attığını ifade etti. Bu yıl deneme amaçlı ekmiş olduğu yulafa ise Ekim’den 10 gün sonra sıvılaştırılmış fosfor içerikli sıvı alt gübre attı.

Çiftçimiz dekara gübre maliyetini azaltmak için bu sene kendisine böyle alternatif bir yol bulduğunu ot ilacı ile birlikte ikinci üst gübrelemeyi de sıvı gübre kullanarak yapacağını söyledi.

Geçen sene kuru fasulye ve şeker pancarında kullandığı sıvı gübrenin verimi ve kaliteyi arttırdığı için bu senenin az yağışlı geçmesinden dolayı gübrenin kolay çözünüp bitkinin kullanımına elverişli olmasından dolayı bu yıl da hububatta deneme yapmaya karar verdiğini belirtti.”

Tarım-Hayvancılık Haberleri