USK'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, çiğ süt tavsiye fiyatı, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip süt için geçerli olacak. Üreticinin eline geçen miktar ise litre başına 14,65 lira olarak belirlendi.
Ayrıca, soğutma, nakliye ve diğer cari giderlerin üretici tarafından karşılanması durumunda, bu giderlere ilave ödeme yapılacak. Yağ ve protein oranlarındaki her 0,1'lik değişim için ise 22 kuruşluk bir fark uygulanacak.
USK tarafından yapılan açıklamada, çiğ süt tavsiye fiyatının bundan sonra maliyetler çerçevesinde yeniden değerlendirilerek piyasa koşullarına göre güncellenebileceği belirtildi. Bu kararın, süt üreticilerinin ekonomik olarak olumlu katkı sağlayacağı öngörülüyor.
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt tavsiye fiyatına yapılan zam hakkında bir açıklama yaptı.
Ceran, yapılan zammın memnuniyet verici olduğunu belirterek, ancak sütün reel piyasa değerinin daha yüksek olduğunu vurguladı.
Ceran açıklamasında, "Ülkemizde süt üreticileri olarak yaşadığımız zorlukları göz önünde bulundurduğumuzda, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt tavsiye fiyatına yapılan bu zammın olumlu bir adım olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz. Ancak, sütün reel piyasa değeri göz önüne alındığında, litre başına 16 lira seviyelerine gelmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Başkan Ceran, süt üreticilerinin sürdürülebilir bir şekilde üretim yapabilmeleri ve sektörde varlıklarını devam ettirebilmeleri için adil bir fiyatlandırma politikasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.