Münavebe şartı bir yıl ertelendi

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, münavebeli ekimin uygulaması şartının, çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için bir yıl ertelendiğini söyledi.Çelik, tarımsal desteklemelerde münavebe (ekim nöbeti) şartı ile...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, münavebeli ekimin uygulaması şartının, çiftçilerin mağduriyet yaşamaması için bir yıl ertelendiğini söyledi.

Çelik, tarımsal desteklemelerde münavebe (ekim nöbeti) şartı ile ilgili başlangıç yılının, 2018 yerine 2019 olarak belirleneceğini ifade etti.

Çelik, “Bir parsele aynı tek yıllık bitkinin arka arkaya 3 kez ekilmesi durumunda, üçüncü üretim için destekleme ödemeleri yapılmamasını öngören şart, bir yıl ertelenmiştir. Koronavirüs salgını ve kuraklık gibi doğal afetler nedeniyle zor bir yılı geride bırakan çiftçiler açısından söz konusu erteleme kararı büyük önem arz ediyor.” dedi.

2019 ekilişleri dikkate alınacak

Çelik, sözlerini şöyle tamamladı, "Resmi Gazete’de yayımlanan münavebeli ekim işlemlerinde 2018 yılı ekilişleri değil 2019 yılı ekilişleri baz alınacak. Örneğin; 2018,2019 ve 2020 yıllarında aynı parsele buğday eken bir çiftçi tarımsal destekleme alabilecek, ancak 2019, 2020 ve 2021 yılında aynı ürün olursa destekleme alamayacak. Bu yüzden şuan devam eden ÇKS başvurularında çiftçiler daha dikkatli olmalı. ÇKS başvuruları 2021 üretim sezonuna ait olup aynı parselde 3.ekilişi olduğunda o parsele ekilen ürün için destek alamayacaklardır.”

Tarım-Hayvancılık Haberleri