Sebze fiyatları kısmen düştü

Sarayönü’nde halk pazarında geçmiş Ramazanlara göre bu yıl alışveriş yoğunluğu daha az oldu. Pazara alışveriş için gelen vatandaşlar sadece günü kurtaran az miktarda alışveriş yapabiliyor.Esnaf, son hafta içinde fiyatlarda...

Sarayönü’nde halk pazarında geçmiş Ramazanlara göre bu yıl alışveriş yoğunluğu daha az oldu. Pazara alışveriş için gelen vatandaşlar sadece günü kurtaran az miktarda alışveriş yapabiliyor.

Esnaf, son hafta içinde fiyatlarda düşüşler olduğunu kaydetse de vatandaş fiyatları genel olarak pahalı buluyor.

Pazarda birkaç haftadır 30 liradan satılan biber 15 liraya, 25 liradan satılan fasulye 12 liraya, 15 liradan satılan kabak 5 liraya, domatesin kilosu 25 liradan 15 liraya düştü.

Havaların ısınmasıyla birlikte sebze ve meyvede ürün artışı yaşanırken, fiyatlar geçen haftalara göre bazı ürünlerde yarı yarıya düştü. Hale giren ürün üç katı arttı, yeni mahsulle birlikte fiyatların 20 gün içinde normal seviyesine ineceği belirtildi.

Türkiye'nin en önemli örtü altı üretim üssü Antalya'da seralardan çıkan ürünün az olması bununla birlikte akaryakıt ve nakliye fiyatlarının artması azar tezgahlarına da zam olarak yansıdı.

Ürün azlığı nedeniyle bazı ürünlerin fiyatlarında yükseliş yaşandı. Kentte havaların ısınmasıyla birlikte seralardaki özellikle domates, salatalık, patlıcan, kabak, biber çeşitlerinin üretiminde artış başladı. Hale giren ürün geçen haftaya göre üç kat artarken, fiyatlar ise neredeyse yarı yarıya düştü.

Halde domatesin fiyatı 4-12 TL, patlıcan 7-13 TL, salatalık 4-7 TL, sivri biber 11-25 TL, kabak 2-4 TL, dolmalık biber 10-24 TL olarak belirlendi

Halde ki fiyatlanmaların Sarayönü’nde Cuma günleri kurulan Halk Pazarına yansıması da olumlu oldu. Cuma günü Domatesin kilosu 15 liradan alıcı bulurken, marul 15, patlıcan 10, salatalık 10 ve biber 30 liradan alıcı buldu.

Konu ile alakalı değerlendirmelerde bulunan Pazarcı esnaflarından İmdat Uçar, “Ramazan ayı bizim için bu sene cansız geçti. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla alışveriş yapamaz oldu. Fiyatlarda son zamanlarda bir düşüş de var ama pazarda hareketlilik yok. Geçen yıl bundan daha canlı bir piyasa vardı” şeklinde konuştu.

Nakliye ücretlerindeki artışını pazarı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Uçar, “Havaların ısınması ile birlikte üretiminde artış gözlemlenen domates, salatalık, patlıcan ve biber çeşitlerinde fiyatlar da makul bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz hafta 30 liradan alıcı bulan domates bu hafta 15 liraya kadar indi. Keza salatalıkta öyle.

Ürün artışı oldu fakat fiyatların daha da düşmesi için akaryakıt fiyatlarının da makul seviyelere inmesi gerekir. Vatandaşlarımız bilsinler ki akaryakıta zam geldiği sürece fiyatların daha da aşağıya inmesinin pek mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Bayram sonrası tezgahlarda fiyatlar düşmeye başladı

Bayram tatilinin bitmesi ile birlikte Cuma günü kurulan semt pazarında ürünlerin fiyatlarının geçen haftaya göre yüzde 25 ile 40 arasında düştüğünü belirten pazarcı esnafı Cengiz Şermet, "Ben yıllardır pazarcılık yapıyorum bu yılki kadar kadar fiyat artışı görmedim. Ama üretimdeki masrafların azalması ve havaların ısınarak bostanların devreye girmesi ile piyasaya bol miktarda ürün gelince fiyatlar ciddi anlamda düştü. Geçtiğimiz haftalara göre Pazar tezgahlarındaki düşüş bayram sonrası yüzde 25 ile 40 arasında gerçekleşti.

Mesela Pazarda birkaç haftadır 30-40 liradan satılan biber 12-15 liraya, 25 liradan satılan fasulye 12 liraya, 15 liradan satılan kabak 5 liraya, patlıcanın kilosu 25 liradan 8 liraya, domatesin kilosu 25 liradan 15 liraya, salatalık 20 liradan 8 liraya, soğanın 7-8 liradan 5 liraya, Patates türüne göre 20 liraya da var 7.75 liraya da var. Marulun tanesi 15 liradan 7 liraya, yeşilliğin destesi 7-8 liradan 3 lira olarak satışa sunuldu" dedi.

Güncel Haberleri