Son söz millette

Sarayönü'nde 16 Nisan referandumu için sona yaklaşılırken heyecan da arttı. Pazar günü sandık başına gidecek olan seçmen, geleceği için çok kritik bir karar verecek. Yaklaşık 2 aydır devam eden partilerin referandum yarışında...

Sarayönü'nde 16 Nisan referandumu için sona yaklaşılırken heyecan da arttı. Pazar günü sandık başına gidecek olan seçmen, geleceği için çok kritik bir karar verecek. Yaklaşık 2 aydır devam eden partilerin referandum yarışında son günlere girildi. Sarayönü'nde 18 bin 623 seçmen, 61 sandıkta oy kullanarak Türkiye'nin yeni yönetim sisteminin belirlenmesinde rol oynayacak. Siyasi partilerin "evet", "hayır" kampanyalarına yoğun şekilde maruz kalan vatandaşlar, son sözü sandıkta söyleyecek. Bazı vatandaşlar, referandumda oylanacak maddeleri inceleyerek sandık başına bilinçli şekilde gidecek. Bazıları ise tuttuğu partinin bilincine göre gidecek. İki seçeneğin bulunduğu referandumun ardından, her iki sonuçta da Türkiye için 17 Nisan sabahının çok farklı olacağı tahmin ediliyor.

Sarayönü, önümüzdeki Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için sandık başına gidecek. Bir buçuk yıl önce genel seçim heyecanını geride bırakan Sarayönü, bu kez referandum için sandık başına gidecek. Türkiye'nin yeni yönetim sisteminin belirlenmesi halkın oyuna sunulacak. Demokrasinin en önemli unsuru olarak nitelendirilen sandıkta, 18 bin 623 seçmen 61 sandıkta oy kullanacak.

Seçmen listelerini yeniden güncelleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2015 genel seçimlerinde 18 bin 538 seçmen sayısını, bu dönem 18 bin 623 olarak belirledi. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri geçerli kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak. Seçmenler, YSK'nın "www.ysk.gov.tr" internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi, Sarayönü'nde 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Gebe, hasta, özürlü ve yaşlılara öncelik

Seçim günü, sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak. Gebeler, hastalar, özürlüler ve yaşlılar sırada bekletilmeden oylarını kullanabilecek. Sandık başında, seçmene vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamayacak. Hiçbir seçmen oyunu kullandıktan sonra sandık başında kalmayacak. Yardıma muhtaç ve özürlü olanlar ise oylarını birinin yardımıyla kullanacaklar. Ancak bir seçmen birden fazla kişiye yardım yapamayacak.

Referandum nedir?

Referandum, anayasa değişikliği, yasaların kabulü veya önemli devlet meselelerinde halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Referandumda halka yapılacak değişikliğin istenip istenmediği sorulmaktadır ve çıkan oylama sonuçlarına göre de yapılması planlanan değişiklik yürürlüğe girer veya iptal edilir. Ülkemizde de yakın tarihte 2007'deki Türkiye anayasa değişikliği referandumu yapılmış ve %68.95'lik oy oranıyla yapılan anayasa değişikliği kabul edilmişti. Aynı zamanda 2010'da yapılan 26 maddelik anayasa değişiklik referandumunda %57.88'lik oy oranıyla yapılan değişiklik yine kabul edilmişti. Bu kez ülkenin yönetim şeklini değiştirecek daha hayati bir referanduma gidecek olan seçmenin sandıktan çıkaracağı sonuç merakla bekleniyor.

Siyaset Haberleri