Anız yakmak toprağa bitirir

Anız yakmak toprağa bitirir
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hububat hasadının sona erdiği bugünlerde anız yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.Çiğdem, konuya ilişkin açıklamasında, toprağın biyolojik,...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hububat hasadının sona erdiği bugünlerde anız yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Çiğdem, konuya ilişkin açıklamasında, toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile verimliliğinin sürdürebilirliğini korumak için özellikle hasat sonrası anızların kesinlikle yakılmaması gerektiğini ifade etti.

Anız yangınlarının erozyona yol açabileceğine işaret eden Çiğdem, anız yakanlara ilgili cezai müeyyidelerinin uygulanacağını kaydetti. “Anız yangınlarına karşı tüm çiftçilerin sorumluluğu bulunmaktadır.” ifadesini kullanan Çiğdem, “Tüm çiftçilerimiz bu konuya karşı duyarlı olursa, çiftçi arkadaşlarını uyarırsa ve her şeye rağmen anız yakan çiftçileri gerekli mercilere bildirirse anız yangınları dip seviyeye iner. Anız yangınları toprağa büyük zararlar veriyor. Faydalı olan mikro organizmalar yanarak toprağın verimsizleşmesine neden olunuyor. Yani anız yakmak toprağı öldürüp bitiriyor. Bunun yanı sıra arazide yaşayan birçok canlı türü bu anız yangınlarında diri yanıyor” açıklamasında bulundu.