Anız yakmak toprağı öldürür

Anız yakmak toprağı öldürür
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hububat hasadının devam ettiği bugünlerde anız yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.Çiğdem, konuya ilişkin açıklamasında, toprağın...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, hububat hasadının devam ettiği bugünlerde anız yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Çiğdem, konuya ilişkin açıklamasında, toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısı ile verimliliğinin sürdürebilirliğini korumak için özellikle hasat sonrası anızların kesinlikle yakılmaması gerektiğini ifade etti.

Anız yangınlarının erozyona yol açabileceğine işaret eden Çiğdem, anız yakanlara ilgili cezai müeyyidelerinin uygulanacağını kaydetti. "Anız yangınlarına karşı biçerdöver işletmecilerinin de sorumluluğu bulunmaktadır." ifadesini kullanan Çiğdem, "Operatör Belgeli Sürücülerin, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermemek için mümkün olan en alt seviyeden biçim yapmaları gerekir. Anız yangınları toprağa büyük zararlar veriyor. Faydalı olan mikro organizmalar yanarak toprağın verimsizleşmesine neden olunuyor. Yani anız yakmak toprağı öldürüyor. Bunun yanı sıra arazide yaşayan birçok canlı türü bu anız yangınlarında diri yanıyor" açıklamasında bulundu.