"Anız yakmak, toprağı yakmaktır"

"Anız yakmak, toprağı yakmaktır"
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, anız yakmanın toprağa büyük zarar verdiğini, buna karşın anızı toprağa kazandırmanın organik madde bakımından tarlayı zenginleştireceğini söyledi.Anız yakılmadan tarladaki...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, anız yakmanın toprağa büyük zarar verdiğini, buna karşın anızı toprağa kazandırmanın organik madde bakımından tarlayı zenginleştireceğini söyledi.

Anız yakılmadan tarladaki kalıntıların toprağa karıştırılması gerektiğini dile getiren Çelik, "Anız yakmak, toprağın gücünü yakmak demektir. Toprağın gücü içindeki gübre, biyolojik canlılardır. Bunlar yakıldığı zaman çiftçi daha çok gübre atmak zorunda oluyor. Anızı toprağa kazandırdığınız zaman daha az gübre kullanırsınız ve veriminiz de ciddi anlamda artar. Çiftçi bunun farkında değil. Anız yakmakla toprağı işlemek kolaylaşıyor fakat toprağın gücünü kaybettiriyor. Ne kadar bitkisel artığı toprağa karıştırırsan o toprağı güçlendirmiş oluyorsunuz." ifadesini kullandı.

Çelik, bölgenin kendisine özgü endemik canlı bir popülasyona sahip olduğunu dile getirerek, "Vatandaşlarımızın ve çiftlerimizin anız yakmamaları konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Bunun ciddi zararı ve cezaları var. Her şeyin bir tarafa vicdanen bu işlere girmemeleri gerekiyor. Bazen yangınlar çeşitli nedenlerden çıkabiliyor. Özellikle şehirler arası yollarda yolculuk yapan şoförlerin izmaritlerini atmaması, içtikleri içeceklerin özellikle cam ve alüminyum atıklarını atmamaları gerekiyor. Bunlar ciddi yangın sebepleri." diye konuştu.