“Anıza ekimlerin gelişimi daha iyi”

“Anıza ekimlerin gelişimi daha iyi”
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanlığı birimi, gerçekleştirdikleri arazi kontrollerinde, anıza direk ekimlerin kök ve gövde gelişimi olarak diğerlerinden daha önde olduğunu tespit etti.Danışmanlık biriminden...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanlığı birimi, gerçekleştirdikleri arazi kontrollerinde, anıza direk ekimlerin kök ve gövde gelişimi olarak diğerlerinden daha önde olduğunu tespit etti.

Danışmanlık biriminden değerlendirmeye dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“2021 üretim sezonu başlangıcından itibaren bölgemizin yetersiz yağış almasından dolayı hububat üretimi yapılan alanlarda çimlenmenin az olduğu görülmüştür. Sezon boyunca incelemede bulunduğumuz arazilerde gözlemlerimiz sonucu aktarma yapılıp ekilen tarlalara kıyasla, nadas alanları ve anıza direk ekim yapılan tarlalarda çıkışların nispeten daha iyi olduğu görülmüştür.

Koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemlerinde en önemli amacın toprağın ve çevrenin korunmasıdır. Tarımsal ekosistemlerde verimlilik ve karlılığı arttıran ve gıda güvenliğine katkı sağlayan bir uygulamadır. Doğrudan ekim aynı zamanda iklim ve çevre dostudur. Doğrudan ekimde geleneksel uygulamalardan farklı olarak hasattan sonra yeniden ekime kadar herhangi bir toprak işleme yapılmaz ve ekim bir önceki ürüne ait anızla kaplı alan üzerine ekim yapabilen özel mibzerler ile gerçekleştirilir.

Geçmiş yıllarda yapılan projelerle Sarayönü ilçemiz anıza direk ekim uygulaması yöntemi ile Türkiye’ye adını duyurarak, öncülüğünü yapmıştır. Bu yıl da birçok çiftçimiz anıza direk ekim yöntemi ile üretim yapmıştır. Anıza direk ekimin geleneksel ekim yöntemine göre avantajları ise; toprağın su tutma kapasitesi artar ve yağışlardan dolayı su kayıpları ve buharlaşma azalır, yetiştirilen ürünler suyu daha etkin bir şekilde kullanır.

Toprağın organik madde içeriği ve faydalı böceklerin popülasyonu korunabilir. Toprak bitki besin maddesi, gübre ve pestisit kaybı azalır. Ekim öncesi toprak işleme çalışmaları azalır böylece iş gücü ve yakıttan tasarruf sağlanırken, toprak erozyonu da azalır. Bitki çıkışını güçleştiren ve yüzey akışına neden olan kaymak tabakası oluşumunu engeller.

Anıza direk ekim yöntemini kullanacak çiftçilerimizin yabancı ot, hastalık ve zarlılara karşı tarla kontrollerini daha sık yapmalıdırlar.”

amatör sikiş izle