Ankara Kalesi'nin "Hisar Kapısı"nın onarımına başlandı

Ankara Kalesi'nin "Hisar Kapısı"nın onarımına başlandı
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara Kalesi'ndeki Hisar Kapısı'nın duvarlarında oluşan çatlakların giderilmesi için onarım çalışması başlattığını açıkladı

Büyükşehir Belediyesinden gelen açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayladığı proje kapsamında, "Hisar Kapısı"ndaki duvarlarda oluşan çatlakların giderilmesi için kapsamlı bakım ve onarım çalışması başlattı.

Ankara Kalesi'nde sokak sağlıklaştırma ve demir korkuluk çalışması ile Zindankapı Burcu, Güney Burçları ile Saat Kulesi'nin 469,12 metrekare alana yayılan surlarını onarıp güçlendiren ABB, Hisar Kapısı'nda da tarihi dokuya zarar vermeden yapısal çatlak onarımı, duvar dikişleri, tamamlanma, güçlendirme, açıkların kapatılması ve boya temizliği gibi işlemleri gerçekleştirmeyi planlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığında görevli Yüksek Mimar Halil İbrahim Karagöz, "Ankara Kalesi Dış Kale Sur Duvarları Restorasyon Yapım İşi" çerçevesinde Uluslararası Icomos İlkeleri ve Venedik Tüzüğü'ne uyarak çağdaş restorasyon tekniklerinin uzman ekipler tarafından devam ettirildiğini aktardı.

Çalışmaya ilişkin bilgi veren Karagöz, şunları kaydetti:

"Duvarlar üzerinde ayrılmalar, çatlaklar ve eğilmeler mevcuttu. Can ve mal kayıplarının yaşanmaması adına öncelikli olarak sağlamlaştırma çalışması başlattık. Yağışlardan dolayı duvarların nemlenmesi nedeniyle malzemeler üzerinde çiçeklenme ve tuzlanma meydana gelmiştir. Yapmış olduğumuz çalışmada sur duvarlarındaki belli başlı malzeme kayıpları, deformasyon, kararma, çiçeklenme ve tuzlanma gibi yapıya zarar veren ögeler bertaraf edilmekte.

Sur duvarları üzerinde yer alan malzeme kayıpları kendi özgün dokusuna ait taşlarla tamamlanıyor. Çalışmalar kapsamında; hem cepheler üzerinde yer alan deformasyon hem de Roma Dönemi'ne ait devşirme taşların üzerinde kararmalar tarafımızca gideriliyor."

"Çalışmalarımızı bu yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz"

Projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanıp Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandığını belirten Mimar Şeyda Ataman da, çalışmalarını kurumlarla iş birliği içerisinde ilerlettiklerini ifade etti.

Surlarda yaşanan yağmur suyu sorunu içinde jeoloji profesöründen akademik destek aldıklarını aktaran Ataman, " Burada yapacağımız müdahaleler öncelikle su sorununu çözmeye yönelik olacak. Sur duvarının üzerinde bulunan terastaki döşeme malzemelerini yenileyeceğiz. Çalışmalarımızı bu yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı