ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 101. YILI KUTLU OLSUN

13 Ekim 1923 ANKARA

Ankara güzel Ankara, SENİ benden ister her bahtı kara, SENDEN ayrılalı gözüm yollarda…

Ankara'nın taşına bak.

GÖZLERİMİN yaşına bak.

BİZ düşmanı esir ettik.

ŞU feleğin işine bak, pek şanlıyız.

Kurtuluş savaşı kazanılmış, vatan kurtarılmış, yeni bir devlet kurulmuş. Bu olay ve sonrası, yakın tarihimizin ilginç kesitlerinden birini oluşturuyor. Bu süreci iyi bilmeli.

ÇÜNKÜ Dün yaşadıklarımız, bugün şahit olduklarımızın kopyası.

1) Yoksul,

2) Çaresiz,

3) Savaş yorgunu,

4) Sefalet,

5) Fakirlik,

6) Salgın hastalıklar yaygın,

7) Elde yeterli Dr. yok,

8) Çoğu savaşta şehit düşmüş,

9) Yol yok,

10) Fabrika, sanayi, ticaret, ihracat yok,

11) İnsan gücü yok.

12) Her şeyi ile çökmüş bir vatandan başka hiçbir şey yok.

AMA Onurlu TÜRKİYE Ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor.

LOZAN ANTLAŞMASI 24 Temmuz 1923 Vatanın bağımsızlığı diğer uluslar tarafından kabul ediliyor.

KAPİTÜLASYON kaldırılıyor. 13 Ekim 1923 Tek maddelik bir kanunla ANKARA'nın BAŞKENT OLMASI Meclis tarafından kabul ediliyor. ANKARA Bozkırdaki tozlu, bakımsız, yolu, suyu, konutu olmayan, Anadolu Kasabası.

YENİ DEVLETİN SİMGESİDİR. (06 ANKARA) 29 Ekim 1923'te CUMHURİYET İLAN ediliyor.

ANKARA'yı Başkent yaptı diye, yeni TÜRK REJİMİ Yıpratılmak, devrilmek istenmiştir. Türk'ün en doğal hakkı, bir suç gibi görülmüştür.

TÜRK MİLLETİ Doğal hakkını kabul ettirebilmek için, akla karayı seçmiştir. ANKARA'nın BAŞKENT oluşunu, savaşta yendiğimiz ülkeler tanımazlar. Osmanlı döneminde hepsinin büyükelçisi, eski başkent, İstanbul'dadır. Temsilciliklerini Ankara'ya getirmeyi reddederler.

TÜRK HÜKÜMETİ Sürekli çağrıda bulunur. DÜNYA DİPLOMASİ TRİHİNDE Böyle bir olay olmamıştır. DİRENENLERİN Başında İNGİLTERE gelir. Fransa, İtalya ve diğerlerinin tavrı da aynıdır.

ARŞİVDE Şu görüş vardır. (Cumhuriyet Rejimi tutmayacak ve çökecektir. İstanbul yeniden başkent olacaktır. Büyükelçiliğimizi Ankara'ya taşımaya gerek yok) 1925'te ANKARA'da 2 Büyükelçilik var. 1) Sovyetler Birliği,

2) Afganistan, CUMHURİYET REJİMİ Onur sorunu yaparak, sürekli girişimlerde bulunur.

İstanbul’daki BÜYÜKELÇİLİKLER İstanbul Boğazı kıyısındaki, Saraylarda, ya da şehrin en seçkin yerlerindedir. Cumhuriyet Rejimi Büyükelçilik Binalarını yapsınlar diye, bedava arsa bile vermiştir…

İstanbul'daki İNGİLTERE Büyükelçisi, HENDERSON Büyük Millet Meclisinin ömrünün kısa süreceğini, Ankara'nı başkent olarak kalacağına inanmaz. İstanbul’un çekim gücü fazla der.

DİRENİŞ CEPHESİ

1) İTALYA ile çökmeye başlar. (1929'da, Ankara'ya taşır)

FRANSA 1930'da taşır. CUMHURİYET REJİMİ Bu ülkelerle

1) Her konuda, nasıl boğuşmaya zorlandığını,

2) Ayağımıza çelme takmak,

3) İncitmek,

4) Küçümsemek,

5) Peşlerinden koşturmak,

6) Adam yerine koymamak için, ne gibi oyunlara başvurduğunu görüyoruz.

ANKARA'nın BAŞKENT olmasından sonraki olayları, Büyükelçi (Bilal Şimşir'in Ankara, Ankara Bir Başkentin Doğuşu) İsimli kitabından okuyabiliriz. (Bilgi Yayınevi)Gerçekten ibret belgesidir. Sayın ŞİMŞİR Macera Romanını belgelerle aktarır. (Böyle ikilik tarihte görülmedi.

DEVLETİN BAŞKENTİNDE O devlette görevli Diplomatik temsilciler başka şehirde. Başkent değiştirmek veya yeni bir Başkent kurmak, bir devletin Egemenlik hakkıdır. TARİH İÇİNDE Başka devletlerde başkent değiştirmişlerdir.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ün önderliğindeki GENÇ DEVLET Dünyaya karşı kişiliğini adım adım kazanacaktır. ANKARA'nun başkent olduğu, Anayasa'ya 1 yıl sonra konuluyor.

UYGARLIĞIN COŞKUN SELİ Atatürk, çağdaşlaşma ile Batıya benzemeyi değil, Batı karşısında tam bağımsızlığı korumayı amaçlıyor. Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdur. Dünyadaki değişime ayak uydurup, çağdaş eserler yaratamayan milletler, özgürlük ve bağımsızlıklarını kaybederler.

EFENDİLER Milletimizin hedefi, ideali bütün dünyada tam anlamıyla UYGAR BİR TOPLUM olmaktır. Uygarlık yolunda yürümek, başarılı olmak yaşamın şartıdır.

İleriye değil geriye bakmak bilgisizliğini gösterenler, UYGARLIĞIN COŞKUN SELİ ALTINDA Boğulmaya mahkumdurlar. (Mustafa Kemal ATATÜRK) Kurtuluş Savaşı ile kazanılan siyasî bağımsızlıkla yetinmedi. 1) Maliye,

2) Ekonomi,

3) Adalet,

4) Kültür alanlarında da, bağımsız olabilmek için, DEVRİMLER yaptı.

Çağdaş Uygarlıklar düzeyine ulaşmayı, hatta o düzeyi aşmayı Milli bir hedef olarak gösterdi.

SAYGILARIMLA. . .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mebruke BİCAN Arşivi

İNSAN

12 Ağustos 2024 Pazartesi 23:59