Anne sütü bir yaşamın temeli

Anne sütü bir yaşamın temeli
Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, emzirme haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve eğitimlerin yoğun olarak...

Sarayönü İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, emzirme haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve eğitimlerin yoğun olarak yürütüldüğünü söyledi.

Doğumu izleyen ilk 18 aylık dönemde bebeğin beslenme tarzının çocuğun daha sonraki fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından çok büyük önem taşıdığını anlatan Dr. Özkardaş, yaptığı açıklamada, "Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu yaşamın bu ilk birkaç yılında emzirmenin sürdürülmesi, çocuğun sadece o andaki değil daha sonraki yıllarda da fiziksel ve ruhsal sağlığını olumlu etkilemektedir. Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle bebeğin, annesi tarafından korunması gerekmektedir. Anne bu koruma görevini, bebeğini emzirmekle sağlar. İlk süt yani ağız sütü, bebeği mikroplardan korumak için yüksek miktarda hastalıklardan koruyucu maddelerle donatılmıştır. Emzirme gebelik boyunca 20 kat büyüyen rahmin, doğumdan sonra eski boyutuna daha çabuk dönmesini sağlar. Böylece annenin doğum sonu kanamalarını azaltır. Annenin kansızlıktan korunmasını sağlamış olur." dedi.

Mucize faydaları var

Emzirmenin faydalarından bahseden Dr. Özkardaş, "Emzirme, anne bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bebeklerde mutluluk ve güven duygusunu geliştirir. Bebeğin psikolojik gelişimini de etkiler. Bebeğin çene ve diş gelişimini sağlar. Anneyi meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kadınlara özel kanser türlerinden kısmen korur. Anneyi ilerleyen yaşlarda kemik erimesinden korur. Şeker hastası annelerde insülin ihtiyacını azaltır. Ayrıca anne sütü alan kız bebeklerin yumurtalık ve meme kanseri riskinden korunduğu çalışmalarla ortaya çıkmıştır. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Sindirimi kolaydır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur." şeklinde konuştu.

Yanlış bilgilerden kaçının

Emzirme ile ilgili yanlışları anlatan Dr. Ebubekir Özkardaş, şöyle konuştu: "Emzirme ile ilgili bilinen en yanlış konulardan birisi de şekerli gıda veya içiceklerin anne sütünü arttırdığı konusudur. Bu son derece yanlıştır; şekerli yiyecekler anne sütünü asla arttırmaz, gereksiz yere kalori ve kilo alınmasına neden olur. Anne sütünü arttıran en önemli iki unsurdan birisi bol su ve sıvı tüketimi, diğeri ise yüksek moral'dir. Bunun için emzirme döneminde bol miktarda su için ve moralinizi hep yüksek tutun. Zaten ilginç bir şekilde yenidoğan bebeklerini emziren anneler bol bol su içme gereksinimi duymaktadırlar. Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeğin aç kalma ihtimali. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla besleniyor. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi gereğince mama takviyesine başlanabilir."