Arıcıların umutları azalıyor

Arıcıların umutları azalıyor
Yaz döneminde arıcıların konakladığı önemli bölgelerde biri haline gelen Sarayönü, bu yılda binlerce arı kovanı ve arıcıya ev sahipliği yapıyor. Buna karşın mayıs ayının yağışsız geçmesi arıcıları tedirgin etti....

Yaz döneminde arıcıların konakladığı önemli bölgelerde biri haline gelen Sarayönü, bu yılda binlerce arı kovanı ve arıcıya ev sahipliği yapıyor. Buna karşın mayıs ayının yağışsız geçmesi arıcıları tedirgin etti. Yeterli miktarda çiçek bulunmadığı için arıları beslemekte sıkıntı çeken arıcılar, kuraklığın devam etmesi durumunda ilçeden ayrılacak.

Türkiye’nin dört bir yanından Sarayönü’ne gelen gezginci arıcılar, yaz aylarının başında binlerce arı sandıklarıyla açık araziye ve tarlalarının kenarlarına konuşlandı. Yaz dönemini Sarayönü’nde geçirmek isteyen arıcılar, şu ana kadar ilçeye 13 bin 500 kovan getirdi. Daha binlerce kovan arının ilçeye gelmesi beklenirken, kuraklık arıcıları olumsuz etkiledi.

Her yıl Sarayönü bölgesinin verimli ovasında yetişen çiçekler ve tarlalarda ki ayçiçeklerinden yararlanan arıcılar, bu yılda verimli bir yıl geçirmeyi umuyordu. Ayçiçeklerinin çıkacağı döneme kadar doğadaki çiçeklerden faydalanan arıcılar, kuraklığın etkilerinden dolayı büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldı. İstenen yağışların gelmemesi durumunda arıcılar ayçiçek tarlalarını bekleyemeden ilçeden ayrılmak zorunda kalacak.

Arıcılar uygun koşulları bulursa polen zengini ayçiçeği bitkisinin üzerindeki polenleri toplayarak sandıklarına giden arıların, günün ilk ışıklarıyla başlayan bal toplama telaşı, güz dönemine kadar devam edecek.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bu yaz döneminde Sarayönü merkez ve taşra mahallelerine Muğla ve Aydın’dan gelen arıcıların şu ana kadar toplam 13 bin 500 arı kovanıyla geldiği ifade edildi. İlçe kapasitesinin ise 28 bin 700 olduğu belirtildi.