Arpalar normal, buğdaylar cılız

Arpalar normal, buğdaylar cılız
Sarayönü'nde çiftçilerin 10 aydır emek harcayarak yetiştirdikleri hububatlar, harman döneminin gelmesiyle birlikte işleniyor. Hasat verilerine göre arpalardan ortalama bir verim elde edilirken, buğdaylarda ilk verilere göre hektolitrenin...

Sarayönü'nde çiftçilerin 10 aydır emek harcayarak yetiştirdikleri hububatlar, harman döneminin gelmesiyle birlikte işleniyor. Hasat verilerine göre arpalardan ortalama bir verim elde edilirken, buğdaylarda ilk verilere göre hektolitrenin düşük olduğu görüldü.

Biçerdöverci Mustafa Sak, şu ana kadar bin dekardan fazla hububat işlediğini belirterek, "Ben 40 yıldır Sarayönü'nün ekinini biçiyorum. Arpalar buğdaylardan önce olgunlaştığı için önce arpalar biçilir. Şu ana kadar bin dekar arpa biçtik. Buğdaylar yeni başladık. Bu sene arpalar tarlasına göre dönümden ortalama 600-700 kilo veriyor. Şu ana kadar 500 kilonun altında çıkmadı. Geçen seneye göre çok daha iyi." dedi.

Geçtiğimiz yıl yarı yarıya kötü bir harman sezonu yaşadıklarını anlatan Sak, "geçen sene girilemeyen tarlalar vardı. Bazı tarlalarda akşama kadar arpa işliyorduk iki motor arabası dolmuyordu. Bu sene de arpa biraz cılız. Hektolitresi düşük ama verim iyi. Arpalar bittikten sonra buğdaylara da başladık. Buğdaylarda durum biraz sıkıntılı. Sap boyları çok iyi tarlaya bakıyoruz ekin çok gür ama taneler çok cılız çıkıyor. Tabi ilk etapta kıraçlardaki buğdayları biçiyoruz. İyi tarlalardan sonuçların nasıl çıkacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ayrıca dışarıdan gelen biçerciler olarak bizim bir sıkıntımız var. Yangın çıkabilme ihtimaline karşı koruma bizden bir traktör ve pulluk bulundurmamızı istiyor. Bizim bunu sağlamamız mümkün değil. Bu uygulama çevre ilçelerde de yok. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.