Aşı en önemli korunma yöntemi

Aşı en önemli korunma yöntemi
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkardaş, 24-30 Nisan tarihleri arasında Dünya Aşı Haftası'nın kutlandığını söyledi.Bağışıklama çalışmaları kapsamında aşılamaların önemine dikkat çeken...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkardaş, 24-30 Nisan tarihleri arasında Dünya Aşı Haftası'nın kutlandığını söyledi.

Bağışıklama çalışmaları kapsamında aşılamaların önemine dikkat çeken Dr. Özkardaş, yaptığı açıklamada, "Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur." dedi.

Hastalıklar aşıyla önlenebilir

Bütün çocukların doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanması gerektiğini kaydeden Özkardaş, "Aşılar sadece çocuklar için değildir. Birçok erişkin aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yararlanmalıdır. Bu nedenle sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır." şeklinde konuştu.