'Asla ama asla kullanmayın'

'Asla ama asla kullanmayın'
Prof. Dr. Canan Karatay, yaz aylarında kullanımı artan güneş kremleri ile ilgili tıp dünyasını ikiye bölecek bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Karatay, güneş kremlerinin kanser yaptığını iddia etti

Yaz aylarında açık havada uzun süre vakit geçirenler ya da tatile çıkanlar, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanmayı tercih ediyor. Uzmanlar da dışarıya çıkmadan önce mutlaka güneş kremi kullanmayı tavsiye ederken, Prof. Dr. Canan Karatay’dan bunun tersi bir açıklama geldi.

Ünlü kardiyolog ve dahiliye uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın güneş kremleri ile ilgili yaptığı açıklama tıp dünyasını ikiye böldü. Karatay, "Asla ama asla güneş kremi kullanmayın, kanser yapıyor" diyerek güneş kremlerinin D vitamini alımını da engellediğini öne sürdü. Güneş kremlerinin ölümcül hastalıklara davetiye çıkardığını savunan Karatay, "Her türlü kimyasal maalesef hücrelerimizin DNA'sını bozuyor" diye konuştu.

TIP DÜNYASI İKİYE BÖLÜNDÜ
Karatay, özellikle yüksek faktörlü güneş kremlerinin D vitamini alımına engel olduğunu belirtirken bazı uzmanlardan Karatay’a destek, bazılarından da karşı açıklama geldi.

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, güneş kremlerinde birçok kimyasalın bulunduğunu, bunların bazılarının kanserojen olduğunu, bazılarının ise hormon bozucu olduğunun bilindiğini söyledi.

Küçükusta, deriye güneş kremi, güneş sütü veya başka türlü kozmetikler sürülmesinin D vitamini sentezini bozduğunu söyledi.

Dermatolog Doç. Dr. Ezgi Özkur ise güneşin kanser yapıcı etkisinden emin olduklarından dolayı güneş kremlerinin yararlı olduğunu, güneş kremi kullanımının şu an D vitamini eksikliği yaptığına dair ellerinde hiçbir veri olmadığını kaydetti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.