Asrın temizliği tamamlanıyor

Asrın temizliği tamamlanıyor
Sarayönü’nün en önemli su kaynağı olan ve son dönemlerin en ciddi icraatı olan Beşgöz gölünün temizliği tamamlanıyor. Temizlik çalışmalarının bir aya kadar tamamlanması beklenirken kapanmaya yüz tutan Beşgöz gölünün...

Sarayönü’nün en önemli su kaynağı olan ve son dönemlerin en ciddi icraatı olan Beşgöz gölünün temizliği tamamlanıyor. Temizlik çalışmalarının bir aya kadar tamamlanması beklenirken kapanmaya yüz tutan Beşgöz gölünün yüzey alanı 87 bin metrekareden, 230 bin metrekareye çıkarılarak yaklaşık 3 kat büyütüldü.

 

Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü’nün 5 yıldır devam eden temizlik çalışmalarının bu yıl tamamlanıyor. Temizlik çalışmalarının akabinde erozyonu önlemek ve göle güzel bir görünüm kazandırmak için göl çevresi istinat duvarı ile örülecek. İlerleyen süreçte de peyzaj çalışmaları ile sosyal alanlar oluşturulması düşünülüyor.

Temizlik çalışmalarını dikkatle takip eden doğaseverlerin ve amatör balıkçıların uğrak alanı olan gölün, yapılan çalışmalarla cazibe merkezi haline gelmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra temizliğin, bölgedeki kuş çeşitliliği ve popülasyonuna da olumlu etki ettiği tespit edildi.

Öte yandan bilinçsiz avlanmadan dolayı gölde bulunan balık sayısı ve boyutları konusunda yaşanan problemin, göle yavru balık salınması ve bir süre av yasağı uygulanması ile çözülmesi planlanıyor. Amatör olta balıkçılığı ve kampçılık için bir merkez haline getirilmesi amaçlanan Beşgöz gölü, peyzaj düzenlemeleriyle de insanların boş zamanlarında hoşça vakit geçirebileceği bir alan haline gelecek

Bölgenin kuraklıkla mücadelesinde önemli bir kaynak olan Beşgöz gölünün korunarak gelecek nesillere aktarılması büyük önem taşıyor. Tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomisi olan ilçemizde yıllardır boşa akan Beşgöz gölünün tarımsal sulamada kullanılamaması ise büyük bir eksiklik olarak devam ediyor. Sarayönü ve Kadınhanı’na bağlı bazı mahallelerinin de üzerinde hakkı bulunduğu Beşgöz gölünün, en azından Sarayönü’nün hakkı olan kısmı ile kapalı bir depolama sistemi oluşturulup tarımsal sulamada kullanılması gerekiyor.