Aşure bereketi yaşanıyor

Aşure bereketi yaşanıyor
Muharrem ayında geleneksel olarak yapılan aşure ikramları için hazırlıkların yapılması, esnafa bereket olarak yansıdı.Muharrem ayının gelmesiyle Aşure kazanları kaynamaya başladı. İslam dünyasının anlamlı bir dönemi olan,...

Muharrem ayında geleneksel olarak yapılan aşure ikramları için hazırlıkların yapılması, esnafa bereket olarak yansıdı.

Muharrem ayının gelmesiyle Aşure kazanları kaynamaya başladı. İslam dünyasının anlamlı bir dönemi olan, Muharrem ayıyla birlikte gelenek haline gelen, Hz. Nuh döneminde yaşanan tufandan beri yapımına devam edildiği rivayet edilen Aşure, insanlar arası dayanışmanın da pekiştirilmesine aracı oluyor. Ayrıca Aşure Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin'in şehit edildiği gün olarak da anılıyor. Sarayönü nde de coşkulu ve anlamı hissedilerek geçen aşure, bu yıl da yine birlikteliğin örneği oluyor. Birçok hanım aşure alışverişi için çarşıya-pazara akın ederken, alışverişini yapanlar da aşuresini pişiriyor. Misafire, eşe, dosta, komşuya, akrabaya ikram edilmek üzere hazırlanacak olan aşure, şimdiden kuruyemiş ve bakliyat satıcılarının işlerini hızlandırdı.

Genellikle Muharrem ayının 10'uncu gününde dağıtılan Aşurenin hazırlanışı hakkında Nafi Yiğit ile görüştük. Aşurenin, meyvelerin, sebzelerin, kuruyemiş ve baklagillerin karışımından oluştuğunu belirten Yiğit, “Aşure, çok eskilere dayanan bir kültürümüzdür. Aşurenin özünü buğday, tuz, şeker, su, pirinç, nohut oluşturur. Bunun dışında fındık, fıstık, üzüm, kayısı, badem ve ceviz içi, nar atılabilir” ifadelerini kullandı.

Muharrem ayının manevi değer taşıyan bu günlerinin bereketli olacağına inandığını aktaran Yiğit,”Aşure için genelde 10 Muharrem günü satışlarımız hızlı olur. Bunun dışında yine hazırlığını tamamlamış müşterilerimiz var. Fiyatlar ise gayet uygun, kişilerin bütçesine, damak zevkine göre de değişir” dedi.

Sarayönü nde genellikle 10 farklı çeşidin kullanıldığını aktaran Yiğit,”Sarayönü nde Muharrem'in 10'unda 10 parça alındığında o yılın bereketli geçeceğine inanılır. 10 Muharrem de çok daha fazla çeşit satışta olur” dedi.

Pazar ve market reyonlarında ki yerini alan Aşureliklerin fiyat listesi ise şöyle: Buğday 2 TL, Bulgur 2.5 TL, Nohut 5 TL, Fasulye cinsine göre 5-10 TL, Kuru Üzüm 10 TL,  Ceviz İçi 45 TL, Kayısı Kurusu cinsine göre 13-20 TL, Fıstık cinsine göre 15-20 TL.