Atatürk, rahmet ve minnetle anıldı

Atatürk, rahmet ve minnetle anıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84. yıldönümünde Sarayönü’nde törenle anıldı. Anıta çelenk sunumunun ardından Sarayönü Belediyesi hoparlörü ve polis araçlarının sirenleri eşliğinde...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 84. yıldönümünde Sarayönü’nde törenle anıldı. Anıta çelenk sunumunun ardından Sarayönü Belediyesi hoparlörü ve polis araçlarının sirenleri eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu esnada bayraklar da yarıya indirildi.

Sarayönü’nde, 10 Kasım 1938’de saatler 09:05’i gösterirken, Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman büyük Türk Önderi Mustafa Kemal Atatürk, özlemle ve saygıyla anıldı.

10 Kasım 2022 Salı günü sabah saatlerinde Hükümet Konağı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen çelenk törenine, ilçe protokolünün yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Anıta çelenk sunumunun ardından Sarayönü Belediyesi hoparlörü ve polis araçlarının sirenleri eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Bu esnada bayraklar da yarıya indirildi. Daha sonra İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile Hükümet Konağı’ndaki tören sona erdi.

Hükümet konağında ki törenin sona ermesinin ardından, Sarayönü Belediyesinin toplantı salonuna geçilerek, Necip Fazıl Kısakürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin hazırlamış olduğu program takip edildi. Programın açılış konuşmasını yapan okulun öğretmenlerinden Canan Bilen şu ifadelere yer verdi:

“10 Kasımların önemi büyüktür”

“Tarihin çeşitli dönemlerine bakıldığında Türk milleti olarak birçok değerli ve unutulmayacak devlet adamları yetiştirme özelliğine sahip olduğumuz görülmektedir. Çağ açıp çağ kapatan, koca bir kıtayı dize getirip kontrol altına alan, karadan gemileri denize indiren, koca bir çölden ordusunu kayıp vermeden geçiren nice hükümdarlarımız olmuştur. Yirminci yüzyıla damga vuran en önemli devlet adamımız ise Mustafa Kemal Atatürk’tür.

Mustafa Kemal küçük yaşlardan itibaren üstün zekasını ve başarılarını kısa sürede etrafına kabul ettirmişti. Osmanlı devletinin son döneminde harp akademisi mezunu olarak Türk ordusunun önemli kademelerinde komutan olarak görev yapmıştı. 1922 yılında yapılan ve Türk tarihi açısından çok kritik bir savaş olan Başkomutanlık Meydan Savaşı’ndan önce bazı komutanların “Orduyu riske atmayalım, bölge bölge toprakları geri alalım. Düşmanı yurttan yavaş yavaş çıkarırız” sözüne karşılık Mustafa Kemal “Tarih önünde hesap vermeye hazırımi düşmanla meydan savaşı yapıp onları yurttan hemen atacağız” demiş ve meydan savaşını kazandıktan iki hafta içerisinde Yunanlılar topraklarımızdan atılmıştır.

Mustafa Kemal,  zaferin sadece savaş meydanında kazanmakla gelmeyeceğini, ülkenin bilim, kültür, sanat, ekonomi alanlarında da hızla geliştirilmesi gerektiği düşüncesindeydi. Bu amaçla daha Cumhuriyeti ilan etmeden önce 1923 yılının başında İzmir İktisat Kongresi’ni yapmıştır.

Mustafa Kemal Türk milletine en uygun yönetim şeklinin Cumhuriyet ve demokrasi olduğunu söyleyerek 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan etmiş, ardından hızla yeni inkilapları gerçekleştirmiştir. 1926 yılında medeni kanunu kabul ederek kadın erkek eşitliğini sağlatmış, ardından kadınlara milletvekili ve belediye başkanı olma hakkını kazandırmıştır. Eğitimde yabancı okulların etkisini azaltmak için 1924’te Tevhid-i Tedrisat kanununu çıkartmış, eğitimin millileşmesine katkı sağlamıştır. 1931 yılında Türk Tarih Kurumunu, 1932’de de Türk Dil Kurumunu kurdurmuş, böylece dil ve tarihimize sahip çıktığını göstermiştir.

Mustafa Kemal, bilim, kültür ve sanata da çok önem vermiştir. Bunu şu sözlerinden anlıyoruz “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür. Efendiler hepiniz milletvekili olabilirsiniz ancak sanatkar olamazsınız. Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve canları pahasına bu ülkeyi kurtaran tüm kahramanlarımızı şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz.”

Öğretmen Canan Bilen’in konuşmasının ardından okulun öğrencilerinin hazırlamış olduğu programa geçildi.  Sarayönü Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hasan İleri programın ilk gösterisi olarak “Mustafa Kemal’i düşünüyorum” isimli şiiri misafirlere seslendirdi. Ardından okulun öğrencilerinin hazırlamış olduğu program ile izleyicilere Mustafa Kemal’i niçin andığımız hatırlatıldı. Program okulun öğrencilerinden Havva Karaçayır’ın Ağıt isimli şiiri seslendirmesi ile devam etti.

Ardından okulun öğrencileri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiği “Drama Köprüsü” isimli parçayı seslendirdi.

Koro’nun ardından okulun öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Mustafa Kemal’in Yaşam Yolculuğu” isimli oratoryo canlandırıldı. Oratoryo gösterisinin ardından program sona erdi.