Ayçiçeği yağı 60 liraya dayandı

Ayçiçeği yağı 60 liraya dayandı
Döviz kurundaki esneklik, üretimdeki yıllık dalgalanmalar piyasanın da dengesini bozdu. Neredeyse her ürüne gizli gizli zam yapıldı.3 hafta önce 5 litresi 45 TL'ye satılan sıvı yağ, 60 liraya kadar yükseldi. Alım gücü azalan,...

Döviz kurundaki esneklik, üretimdeki yıllık dalgalanmalar piyasanın da dengesini bozdu. Neredeyse her ürüne gizli gizli zam yapıldı.

3 hafta önce 5 litresi 45 TL'ye satılan sıvı yağ, 60 liraya kadar yükseldi. Alım gücü azalan, evdeki hesabı çarşıya uymayan vatandaşın fiyat yüksekliği karşısındaki çaresizliği de gözlerden kaçmadı.

Son dönemlerin gizli zam şampiyonu sıvı yağ oldu. Temmuz ayında 5 litresi 37 TL olan sıvı yağ, Eylül ayının ilk haftasında 45 TL'ye kadar dayandı. Ayçiçek ekim alanlarının daralması, üründe dane kaybı yaşanması, çiftçinin ağır girdi maliyeti altında ezilmesiyle birlikte dayanacak gücü kalmadığı için ekimden vazgeçmesi doğrudan yağ fiyatlarına yansıdı. Sıvı yağa gelen gizli zamlarla birlikte 5 litrelik yağın fiyatı 60 liraya dayandı.

Fiyatlarda özellikle son 1 hafta 10 gün içinde ciddi afaki artışların olduğu gözlemlendi. Bazı firmaların da yağın litresini düşürdüğü, buna karşılık yine de fiyatları artırdığı gözler önüne serildi. Vatandaş ise gizli zamlara sadece tepki göstermekle yetindi. Yağ fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.