Bahar yağmurları rahatlattı

Bahar yağmurları rahatlattı
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, ekili tarım arazilerinin durumunu değerlendirerek “Almış olduğumuz iyi yağışlar nedeniyle şuan için bir sıkıntı gözükmüyor.” dediKonuyla...

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, ekili tarım arazilerinin durumunu değerlendirerek “Almış olduğumuz iyi yağışlar nedeniyle şuan için bir sıkıntı gözükmüyor.” dedi

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ulusal Hububat Konseyi (UHB) Araştırma ve Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Yağışlar Mart ayında oldukça iyi geçti. Uzun yılların ortalamasında bir yağış aldı bölgemiz. Ama Nisan ayındaki yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre daha düşük gerçekleşti. Toprağın suya doygun olarak Nisan ayını geçirmemiz nedeni ile tarlalarda su kıtlığı çok hissedilmemiştir” dedi.

“Tarlalarda su kıtlığı çok hissedilmedi”

Soylu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yağış ile ilgili olarak kritik aylar Mart, Nisan ve Mayıs’tır. Yağışlar Mart ayında oldukça iyi geçti. Uzun yılların ortalamasında bir yağış aldı bölgemiz. Ama Nisan ayındaki yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre daha düşük gerçekleşti. Mayıs ayının ilk haftasında bazı ilçelerimize yağışlar da düştü. Bu da bitkileri rahatlattı. Bundan dolayı şuan için bir sıkıntılı durum gözükmüyor. Ama verimin üst düzey olması için muhakkak Mayıs ayının sonuna doğruda 30-40 mm civarında yağış almak önemli.”

“Beklentimiz mayıs sonu yağışları”

Mayıs ayının sonunda alınacak olan yağışların rekoltenin daha da yükselmesi açısından iyi olacağını vurgulayan Soylu, “Bu yağışlar sadece yağış olarak değil sulama yapan çiftçilerimizin maliyetlerini de düşürmektedir. İçinde bulunduğumuz bahar ayı şeker pancarı, mısır, ayçiçeği ve patates gibi ürünlerin ekildiği dönemler. Yağışlar bunların çıkışları içinde çiftçiyi rahatlatan bir gelişmedir. Yine yağışlar içme suyuyla ilgili olarak barajların doluluk oranlarının da yükselmesine vesile olmaktadır. İnşallah beklentimiz Mayıs ayının sonunda da yağışların bol olması. Buğday fiyatları da geçtiğimiz günlerde açıklandı. Fiyatlardan çiftçilerimizin geneli memnun. İnşallah yağışlarla birlikte de yüksek bir rekolte olursa çiftçilerimizin sevinci daha da artacaktır“ diye konuştu.