Bamya fiyatları altınla yarışıyor

Bamya fiyatları altınla yarışıyor
Üreticinin ve toptancıların elinde az sayıda kalan Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan kuru bamya fiyatları altınla yarışıyor. Esnaf,  bamyanın karaborsadan satıldığını söylüyor.Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden...

Üreticinin ve toptancıların elinde az sayıda kalan Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan kuru bamya fiyatları altınla yarışıyor. Esnaf,  bamyanın karaborsadan satıldığını söylüyor.

Konya mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bamyanın son dönemdeki fiyatları dudak uçuklatıyor. Kolesterol, cilt, diyabet, soğuk algınlığı, katarakt, öksürük gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği ifade edilen ve özellikle kış aylarında tüketilmesi için de kurutulan bamya, kilogram fiyatı ile altınla yarışıyor. Düğün ve davetlerde sıkça yer alan bamyanın üreticin elinde kalmamasında dolayı piyasada tutulmak için fiyatının arttığı belirtiliyor. Bamya fiyatlarının yükselmesi düğün hazırlığı yapan aileleri kara kara düşündürüyor.

Kilosu 150 TL'ye kadar çıktı

Fiyatı 150 TL ye kadar çıkan bamyayı kilo ile almanın mümkün olmadığını söyleyen esnaf muharrem Yiğit, "Yetiştiricilerin ve toptancıların elinde bamya kalmadı, onlarda piyasayı düzenlemek için fiyatı artırdı. Bamya çoğu yerde karaborsadan satılıyor. Bamya Konya'ya Amasya'dan geliyormuş. Talep bu sene arttı ve bamya üretimi verimli geçmemiş." dedi

8 kiloda 1 kilo

Bamyanın zahmetli bir kurutma süreci yolculuğundan geçtiği için fiyatının yüksek olduğunu ifade eden Yiğit, şunları söyledi: "Örneğin yaklaşık 8 kilo yaş bamyadan 1 kilo kuru bamya çıkıyor. Dizilmesinden, kurutulmasına kadar her işlemi zahmetli olduğu için fiyatı da haliyle pahalı. Ancak bamya çok faydalı bir ürün. Vatandaşlar tarafından da çok lezzetli bulunuyor. Konya'da vatandaştan çok ilgi görüyor. Fiyatı bu kadar artmasına rağmen talep hala fazla."