Basit usul mükelleflerine uyarı

Basit usul mükelleflerine uyarı
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Mustafa Gökay, basit usule tabi mükelleflerin defterlerinin Defter- Beyan sistemi üzerinden tutacak olması ve bu sisteme en geç 25 Şubat 2019'a kadar başvuru yapılması ile ilgili bir açıklama yaptı....

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Mustafa Gökay, basit usule tabi mükelleflerin defterlerinin Defter- Beyan sistemi üzerinden tutacak olması ve bu sisteme en geç 25 Şubat 2019'a kadar başvuru yapılması ile ilgili bir açıklama yaptı. Gökay, basit usule tabi mükelleflerin artık mal müdürlüğüne elde beyanname veremediğini kaydetti.

Gökay açıklamasında; "Basit usule tabi olan mükelleflerin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Defter Beyan Sistemini kullanmaları zorunluluğu getirilmiş ve basit usule tabi mükellefler için defter-beyan sistemine son bildirim süresi 25 Şubat 2019 tarihi olarak belirlenmiştir.

Basit usulde vergilendirilen mükellefler adına muhasebecilerin Defter Beyan Sistemini kullanmak üzere 25 Şubat 2019 tarihine bildirimde bulunmadı gerekiyor. 28 Şubat'ta ise tahakkuk eden verginin ödenmesi gerekiyor. İkinci taksit ise Haziran ayında." uyarısında bulundu.

Cezalı duruma düşmeyin

Yükümlülüklerle ilgili bilgi veren Mustafa Gökay, şunları söyledi: "Defter-Beyan Sistemini kullanmak mecburiyetinde olmakla birlikte tebliğde öngörülen süreler içerisinde başvuru yapmayan, başvuru yapmakla birlikte belirlenen sürelerde kayıt yapma, defter tutma, beyanname, bildirim ve dilekçe gönderme, belge düzenleme ve benzeri yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflere 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri tatbik olunur. Defter-Beyan Sistemini kullanan mükellefler Sistem dışında kâğıt veya elektronik ortamda kayıt yapamaz, defter tutamaz ve sistem harici yollarla kâğıt veya elektronik beyanname gönderemezler. Bu mükellefler sistem haricinde kâğıt veya elektronik ortamda kayıt ve defter tutmaları halinde, hiç kayıt ve defter tutmamış sayılacakları gibi Defter-Beyan Sistemi dışından gönderecekleri beyannameler hiç verilmemiş kabul edilir. Söz konusu kayıt ve işlemlerin yapılmamış, defterlerin tutulmamış ve beyannamelerin verilmemiş sayılması nedeniyle 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümlerine göre ceza uygulanacaktır. Basit usul ticari kazanç mükelleflerin Defter-beyan sisteminde ileride sorun yaşamaması için meslek odaları veya serbest muhasebeci mali müşavirler ile görüşerek destek almaları gerekmektedir."