Bayramda beden sağlığınızı koruyun

Bayramda beden sağlığınızı koruyun
Kurban bayramının gelmesiyle, bayram süresince şeker, çikolata, tatlı, hamur işlerinin yanında özellikle kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı ciddi ölçüde arttığı için sağlık sorunlarına neden olabiliyor.Kurban...

Kurban bayramının gelmesiyle, bayram süresince şeker, çikolata, tatlı, hamur işlerinin yanında özellikle kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı ciddi ölçüde arttığı için sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Kurban Bayramı nedeniyle gazetemize açıklamalarda bulunan Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, kesim ve sonrası ile beslenmeye dikkat çekti.

Dr. Özkardaş yaptığı açıklamada, “Vatandaşlarımızın Kurban Bayramı münasebetiyle dini amaçla ve ibadet maksadıyla yerine getirdikleri kurban kesiminin, uygun sağlık ve çevre şartlarına riayet edilerek yerine getirilmesi gerekir. Başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlık, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, toprak içine derince gömülerek imha edilmesi gibi konularda halkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir” dedi.

"Beslenmenize dikkat edin"

Beslenme konusuna değinen Özkardaş, “Bayramlarda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme hissi oluşmakta, ağır ve aşırı yemek yenilmesi halinde ise sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir. Kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği Kurban Bayramı nda dengeli beslenmek büyük önem taşımakta aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketmek başta kalp olmak üzere vücudu olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden özellikle kalp, şeker, tansiyon hastalarının normal beslenme düzeni dışına çıkmamaları gerekmektedir. Bayram sonralarında hastanelere başvurularda şeker seviyesinin yükseldiği gözlendiğinden bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlı, şeker, çikolata tüketimine de dikkat etmek gerekir.” şeklinde konuştu.

Temizlik çok önemli

Kurban bayramında kesimi yapılacak hayvanlara ait kullanılmayan sakatatların ortada bırakılmasının çevre ve insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Dr. Ebubekir Özkardaş şunları söyledi: "Kurban atıklarının, kurban kesiminden sonra usulüne uygun olarak imha edilmesi gerekiyor. Bu atıkları imha edilmediği takdirde çevreyi ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. Ayrıca bayramda kurban kesmeye soyunan kasaplıkta acemi vatandaşlarımız da her kurban bayramında kendilerini tehlikeye atıyor. Bayram süresince bu şekilde yaralanan birçok kişiyle Acil servisimiz dolup taşıyor. Kesim tecrübesi olmayan vatandaşlarımız kesimlerini lütfen bu işte deneyim sahibi olan kimselere yaptırsın."

Etiketler :