Belediye ilçenin elektriğini üretecek

Belediye ilçenin elektriğini üretecek
Sarayönü Belediyesi tarafından hazırlanan "Güneş Enerjisi Santrali" (Sages) projesi Tedaş tarafından onaylandı. Ladik mahallesi cıva tesislerine yapılacak olan 1 milyon dolarlık proje, Konya'da ilçe belediyeleri tarafından yapılmış...

Sarayönü Belediyesi tarafından hazırlanan "Güneş Enerjisi Santrali" (Sages) projesi Tedaş tarafından onaylandı. Ladik mahallesi cıva tesislerine yapılacak olan 1 milyon dolarlık proje, Konya'da ilçe belediyeleri tarafından yapılmış santrallerin en büyüğü olacak.

Saatte 1 megawat elektrik üretecek olan Güneş Enerjisi Santrali, Sarayönü ilçe merkezi ve tüm mahallelerinin sokak aydınlatmalarını ve Sarayönü Belediyesi tarafından kullanılan tüm tesislerin elektrik enerjisini karşılayacak. Bu şekilde belediye bütçesi çok büyük bir külfetten kurtulmuş olacak. Projenin 2018 yılı içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Sarayönü Belediyesi, ilçe bütçesine çok önemli bir katkı sağlayacak olan "Güneş Enerjisi Santrali" (Sages) projesini hayata geçiriyor.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, "Güneş Enerjisi Santrali" projesinin Tedaş tarafından onaylandığını söyledi. Hummalı bir çalışmanın ardından güzel bir sonuç elde ettiklerini anlatan Solak, yaptığı açıklamada, "Yaklaşık bir buçuk yıl önce çalışmalarını başlattığımız Güneş Enerjisi Santrali projesi, teknik değerlendirme sonucunda ilgili trafo kapasitesinin yetersiz olmasından dolayı çağrı mektubu alamamıştı. Hali hazırda var olan projemiz, yasal mevzuatların yeniden düzenlenmesinin adından uygun zemin kazanarak; elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine ilişkin yönetmeliğin 7/7'nci maddesi kapsamında değerlendirilmiş ve yeniden çağrı mektubu için Tedaş'a sunulmuştur. 5 Ekim tarihinde ön değerlendirmeden geçen proje teknik değerlendirme için gönderilmiştir. 20 Ekim tarihinde teknik değerlendirmeye giren projemiz çağrı mektubu almaya hak kazanmıştır. Sarayönü Belediyesi olarak Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretim Santrali ile saatte 1 megawatt elektrik üretim iznini almayı başardık." dedi.

Eski cıva tesislerine yapılacak

Bütçenin önemli yükten kurtulacağını kaydeden başkan Solak, "Ladik mahallesinde bulunan cıva işletmeleri tesisinde yapılması planlanan proje 1 milyon dolar civarında olup, doğrudan belediyemize gelir elde ettirecektir. Yine yasal mevzuatla birlikte sokak aydınlatmaları için kullanılan elektrik belediyemiz tarafından ödenmektedir. Belediye bütçesine ciddi anlamda yük getiren yüksek elektrik faturaları belediye giderlerinde önemli bir kalemi işgal ediyor. Güneş Enerjisi Santrali projesiyle birlikte doğrudan enerji satışı yapacak olan belediyemiz artık tüm elektrik faturalarından kurtulmuş olacak." şeklinde konuştu.

En büyüğü olacak

Zaman kaybetmeden bahar döneminde harekete geçeceklerini ifade eden Solak, şunları söyledi: "Aylık 150 bin lira civarında gelir elde ettirecek olan Güneş Enerjisi Santrali, şu ana kadar Konya ilçeleri içerisinde belediyeler tarafından yapılan en yüksek kapasiteli proje olup tamamının hibe kapsamında yapılması planlanmaktadır. Mart 2018 tarihinde IPA fonları üzerinden karşılanması öngörülen projede, hibe fonları verilmese bile İlbank tarafından finanse edilerek yapılacak olan projenin 2018 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Elde edilecek elektrik enerjisi, Sarayönü ilçe merkezi ve tüm mahallelerinin sokak aydınlatmalarını ve Sarayönü Belediyesi tarafından kullanılan tüm tesislerin elektrik enerjisini karşılayacak."