Beşgöz’ün temizliği tamamlandı

Beşgöz’ün temizliği tamamlandı
Sarayönü’nün vahasını oluşturan ve gelecek nesillere miras olarak aktarılacak en önemli su kaynağı olan Beşgöz’de temizlik tamamlandı. Temizlenmeden önce neredeyse bir dere görünümü alan ve kapanmaya yüz tutan Beşgöz...

Sarayönü’nün vahasını oluşturan ve gelecek nesillere miras olarak aktarılacak en önemli su kaynağı olan Beşgöz’de temizlik tamamlandı. Temizlenmeden önce neredeyse bir dere görünümü alan ve kapanmaya yüz tutan Beşgöz gölü, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak’ın en önemli projelerinden biri olarak yeniden doğal sınırlarına ulaştırıldı. 80 bin metrekareye kadar düşen gölün yüzey alanı, temizlik çalışmasıyla birlikte 230 bin metrekareye çıkarılarak yaklaşık 3 kat büyütüldü. Gölün erozyonla tekrar kapanmasının önüne geçmek için ise çevresine dekoratif bir görünüm de sağlayan taş tahkimat yapılacak. Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Beşgöz için çok önemli projeleri olduğunu söyledi.

Sarayönü’nün en önemli su kaynağı olan Beşgöz’de yürütülen temizlik çalışmaları tamamlandı.

Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü’nün 5 yıldır devam eden temizlik çalışmaları kış ayları öncesinde sone erdi. Temizlik çalışmalarının akabinde erozyonu önlemek ve göle güzel bir görünüm kazandırmak için göl çevresine taş tahkimat örülecek. İlerleyen süreçte de peyzaj çalışmaları ile sosyal alanlar oluşturulması düşünülüyor.

Beşgöz koruma altına alınacak

Temizlik çalışmalarını dikkatle takip eden doğaseverlerin ve amatör balıkçıların uğrak alanı olan gölün, yapılan çalışmalarla cazibe merkezi haline gelmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra temizliğin, bölgedeki kuş çeşitliliği ve popülasyonuna da olumlu etki ettiği tespit edildi.

Öte yandan bilinçsiz avlanmadan dolayı gölde bulunan balık sayısı ve boyutları konusunda yaşanan problemin, göle yavru balık salınması ve bir süre av yasağı uygulanması ile çözülmesi planlanıyor. Amatör olta balıkçılığı ve kampçılık için bir merkez haline getirilmesi amaçlanan Beşgöz gölü, peyzaj düzenlemeleriyle de insanların boş zamanlarında hoşça vakit geçirebileceği bir alan haline gelecek.

En önemli mirasımız olacak

Bölgenin kuraklıkla mücadelesinde önemli bir kaynak olan Beşgöz gölünün korunarak gelecek nesillere aktarılması büyük önem taşıyor. Tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomisi olan ilçemizde yıllardır boşa akan Beşgöz gölünün tarımsal sulamada kullanılamaması ise büyük bir eksiklik olarak devam ediyor. Sarayönü ve Kadınhanı’na bağlı bazı mahallelerinin de üzerinde hakkı bulunduğu Beşgöz gölünün, en azından Sarayönü’nün hakkı olan kısmı ile kapalı bir depolama sistemi oluşturulup tarımsal sulamada kullanılması gerekiyor.

Çok güzel planlarımız var

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak yaptığı açıklamada, “Saniyede 700 litrelik bir su kaynağı olan Beşgöz’ün, kuraklıktan etkilenmeyen bir yapısı var. Bölgemizde böyle başka bir göl yok. Bundan sonraki hedefimiz ilçemiz ve Konya’nın hizmetine doğal bir mesire alanı sunabilmek. Gerçekleştirdikleri çalışmalardan dolayı Devlet Su İşleri’ne teşekkür ediyorum.” dedi.

Beşgöz ile ilgili çok güzel planları bulunduğunu kaydeden Solak, “Göl çevresinin millet bahçesine dönüştürülmesi için proje çalışmaları devam ediyor. Bunun yanı sıra insanların göl zeminini görebilmesine imkan tanıyacak bir tüp geçit yapmayı planlıyoruz. Beşgöz’ü aynı zamanda bir kamp merkezine dönüştürmekte istiyoruz. Planlarımız arasında ciddi bir ağaçlandırma çalışması da bulunuyor. Gerçekleştireceğimiz tüm çalışmaları gölün doğasına zarar vermeden yapacağız.” şeklinde konuştu.